Zrobienie gołąbków w piekarniku nie jest skomplikowane, o ile zna się kilka podstawowych zasad. Przygotowaliśmy krótki poradnik, w którym znajdziesz wszystkie najistotniejsze informacje: jak długo piec gołąbki, w jakiej temperaturze i z czym je podawać. To kultowe danie nie będzie miało przed tobą już żadnych tajemnic!
Gołąbki pieczone – ponadczasowy przysmak
Podejrzewamy, że trudno byłoby znaleźć książkę kucharską z tradycyjnymi polskimi recepturami, w której brakowałoby przepisu na gołąbki. To wyśmienite danie można modyfikować w zależności od swoich preferencji. Zazwyczaj farsz jest mieszanką ryżu i mielonego mięsa, ale równie dobrze gołąbki wychodzą z kaszą, grzybami i warzywami.
Ich przyrządzenie jest trochę czasochłonne, dlatego warto od razu przygotować obiad na dwa albo trzy dni. Można je mrozić, co czyni je daniem niezwykle praktycznym. Zatem do dzieła! Zobacz, jak upiec gołąbki w piekarniku.
Od czego zacząć?
Na wstępie przygotować należy farsz. Tu nie zmienia się wiele w stosunku do duszonych gołąbków. Ugotuj ryż, dodaj mięso (lub inne wybrane składniki nadzienia), przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz przychodzi moment na odpowiednie potraktowanie białej kapusty. Po umyciu i wycięciu twardego środka trzeba zadbać o to, by liście zmiękły. W tym celu gotuj kapustę przez kilka minut w osolonym wrzątku.
Na brzegu każdego liścia ułóż farsz i ciasno zwiń, by gołąbki zapiekane zachowały swój kształt. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kilka liści kapusty i dopiero wtedy przenieś do garnka apetyczne zawiniątka. Na koniec wlej bulion, dzięki któremu pozostaną miękkie i soczyste.
W jakiej temperaturze piec gołąbki?
Wstaw je do piekarnika ustawionego na 180-190°C i piecz pod przykryciem.
Ile piec gołąbki w piekarniku?
Proces ten podziel na dwa etapy. Pierwszy z nich potrwa godzinę. Po upływie tego czasu do gołąbków wlej przygotowany wcześniej sos. Może być pomidorowy, grzybowy, beszamelowy albo koperkowy — na który tylko masz ochotę! Gołąbki ponownie wstaw do pieca i zapiekaj już bez pokrywki przez kolejnych 20-30 minut.
Niezawodne przepisy na gołąbki
Gołąbki zapiekane w piekarniku smakują wybornie, ale na początek proponujemy zrobienie gołąbków tradycyjnych z ryżem i mięsem. Tej potrawy nie może zabraknąć w notatniku żadnego szefa kuchni. Stopniowo możesz przejść do urozmaicenia receptury. Sos śmietanowy w małopolskich gołąbkach z pewnością okaże się przyjemną odmianą. Interesujące efekty kulinarne uzyskasz dzięki gołąbkom z nadzieniem z kaszy gryczanej. To smakowity kompromis między klasyczną recepturą a ochotą na skosztowanie czegoś odrobinę innego. Pójdź za ciosem i podaj na obiad gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym. Do lekkich gołąbków grzybowych użyj kapusty włoskiej. Jej świeży zielony kolor to prawdziwa uczta dla oczu! W przypadku gołąbków bez zawijania z pieczarkami kapusta zamienia się w składnik farszu. Z tego typu przepisami nie sposób się nudzić!
Komentarze (0)