Gravlax – co to jest? Jak podawać to skandynawskie danie?
Dzisiaj dla fanów łososia przygotowaliśmy coś specjalnego. Gravlax to potrawa, która pochodzi z kuchni skandynawskiej. Jeżeli nie wszyscy znają łososia w tym wydaniu, to czas nadrobić zaległości i poznać ten znakomity smak. Koniecznie zostańcie z nami i dowiedzcie się, w jaki sposób przygotować i podawać gravlax. Zapraszamy!
Gravlax – co to takiego?
Gravlax to tradycyjne danie, które powstało w kuchni skandynawskiej. Polecamy zaczerpnąć garść inspiracji od kucharzy z tamtych regionów i przygotować tę pyszną potrawę. Co to jest gravlax? Jest to danie przyrządzane z surowego, marynowanego w soli łososia. Przygotowując tę potrawę pamiętajmy o przyprawach. Najczęściej dodaje się do niego odrobinę cukru oraz koperku. Niektórzy jednak modyfikują przepis na tradycyjną wersję gravlaxa, dodając do niego grejpfruta oraz sos ziołowy.
Jak zrobić gravlax?
Dla wszystkich, którzy chcieliby posmakować kuchni skandynawskiej i przyrządzić tradycyjny gravlax mamy kilka wskazówek. Zaczynamy od marynaty, w skład której wchodzi sól, odrobina cukru, pieprz oraz koperek. Następnie nacieramy łososia tą mieszanką przypraw i ziół, a tak przygotowany wkładamy do głębokiego naczynia. Rybę należy przykryć folią aluminiową, a następnie położyć na niej coś ciężkiego, np. deskę do krojenia z dodatkowym obciążeniem. Wkładamy łososia do lodówki na dwa dni, gdzie, dzięki marynacie, nabierze odpowiedniego aromatu oraz konsystencji. Co dalej? Po dwóch dniach wyjmujemy łososia na gravlax z naczynia i delikatnie przecieramy go ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy rybę na cienkie plasterki.
Pamiętajmy, że ryby wędzone to nie to samo, co gravlax! Wiele osób stosuje te nazwy wymienne! To duży błąd, ponieważ są to zupełnie inne dania. Nie dajmy się nabrać! Dobrze przyrządzony gravlax powinien spędzić w marynacie kilka dni! Wędzoną rybę przyrządza się w całkiem inny sposób.
Z czym podawać gravlax?
Jak podawać gravlax? Spieszymy z informacjami dotyczącymi serwowania tego dania. Możemy z powodzeniem podawać go jako samodzielne, niezwykle aromatyczne danie. By je urozmaicić polecamy dodatek w postaci świeżego pieczywa. Gravlax i chrupiąca bagietka to znakomite połączenie, któremu ciężko jest się oprzeć. Warto zadbać również o sos, którym będziemy mogli polać rybę. Jako doskonały dodatek do łososia najlepiej sprawdzi się ziołowy dressing z dodatkiem koperku. Dobrymi dodatkami będą także: cytryna, kapary czy cebulka.
Niektórzy uważają, że gravlax powinien być zawsze położony na cienkich plasterkach jabłka. To połączenie może wydawać się nietypowe, jednak naprawdę dobrze smakuje. Sami się o tym przekonajcie!
Gravlax i dodatki – nasze przepisy
Gravlax co to jest? Liczymy na to, że udało nam się odpowiedzieć na to pytanie. Proponujemy kilka gotowych przepisów, dzięki którym można przygotować pyszne dodatki do łososia.
Nie ma to, jak gravlax z pieczywem! Koniecznie należy spróbować przepisu na ziołową bagietkę, która doskonale komponuje się z delikatną rybą. Jeżeli jednak mamy czas na eksperymenty w kuchni, to warto urozmaicić pieczywo o ekstra dodatki. Idealnym do tego jest przepis na złocistą bagietkę z ziołową mozzarellą. Zapewniamy, że to przysmak, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do dania gravlax.
Nie macie pomysłu na dodatki do łososia? Spróbujcie delikatnego sosu do ryb, który z pewnością będzie pasował. Z daniem gravlax dobrze skomponuje się również sos koperkowy. Te dwie propozycje wzbogacą tę potrawę. Smacznego!
Komentarze (0)