Grenadyna – co to jest? Jak smakuje?

Czym jest grenadyna? Co to jest i jak się ją przygotowuje? Termin grenadyna jest bardzo dobrze znany barmanom i szefom kuchni na całym świecie. Sprawdźcie, co to grenadyna i jak powstaje. Do przygotowania grenadyny potrzebujecie zaledwie trzech składników.

Co to jest grenadyna?

Grenadyna jest rodzajem syropu powstającego z cukru i soku z owoców granatu. Grenadynę można kupić w postaci butelkowanej lub przygotować samodzielnie. Najlepszej jakości grenadyna ma dużą zawartość soku z granatów, natomiast jej imitacje zwykle zawierają sok z porzeczek lub truskawek – tańszy, ale podobny w smaku. Dobrej jakości grenadyna powstaje w większości z soku z granatu, nie jest rozcieńczana wodą lub innymi dodatkami, a cukier pełni w niej funkcję słodzącą i zagęszczającą.

Grenadyna cechuje się dużym ciężarem, przez co osiada na dnie naczynia i można z jej pomocą przygotować przepiękne wielokolorowe napoje. Grenadyna jest nieodłącznym składnikiem koktajli takich jak Shirley Temple i Tequila Sunrise. Syropu grenadyna nie należy jednak mylić z likierem grenadyna – ten drugi produkt zawiera 3,5% alkoholu, którego nie znajdziemy w syropie grenadyna. Co to jest za syrop i jak go przygotować? Podstawą są świeże owoce granatu, a dwa pozostałe składniki można znaleźć praktycznie w każdej kuchni.

Historia grenadyny – skąd pochodzi i jak powstał ten syrop?

Nazwa grenadyna wywodzi się od francuskiego słowa oznaczającego granat. Historia grenadyny jest bardzo długa. Ten syrop powstał pierwotnie w celach leczniczych i był dostępny tylko w aptekach. Dopiero później grenadynę zaczęto wykorzystywać jako dodatek do koktajli i drinków. Warto wspomnieć, że pierwsza wzmianka o syropie z granatu pochodzi z 1895 roku, ale ten produkt stał się popularny dopiero na przełomie lat 20. i 30. XX wieku.

Syrop grenadina wykorzystywano na rozmaite sposoby – dodawano go nie tylko do ciepłych napojów i lemoniady, ale też do owocowych sałatek, wieprzowiny, a nawet serów. Na południu Europy grenadyna jest popularnym dodatkiem do herbaty i popularnym w takim stopniu, jak u nas sok z cytryny.

Jak smakuje grenadyna?

Syrop grenadyna ma słodki i jednocześnie lekko cierpki smak, a dzięki temu doskonale łączy się z różnego rodzaju koktajlami. Grenadyna może być dodawana też do smoothie oraz soków wieloowocowych, a nawet do marynat do mięs czy owocowych zup. Sok grenadyna może być też wlewany do wody mineralnej, dzięki czemu powstaje orzeźwiająca lemoniada. Grenadyną można też słodzić ziołowe napary. Podstawowa wersja grenadyny może być uzupełniona dodatkiem innych owoców. Świetnie sprawdzą się w tym celu jagody, porzeczki lub truskawki, ale też niewielki dodatek aronii. Aronie powinny być jednak wcześniej przemrożone, by straciły nieco swojego goryczkowego smaku.

Jak zrobić grenadynę?

Do przygotowania grenadyny należy wybrać dojrzałe wysokiej jakości owoce granatu, wybrać z nich pestki i wycisnąć z owoców jak najwięcej soku. Granaty najlepiej wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej, ewentualnie w sokowirówce lub w ręcznej wyciskarce. Do soku z granatów dodajcie cukier i łyżkę soku cytrynowego. Na 250 ml soku z granatów należy zastosować cztery łyżki cukru. Cukier i sok z granatu wlewa się do małego rondelka, a później gotuje przez 5-10 minut do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie studzi i doprawia sokiem z cytryny. Po schłodzeniu grenadynę można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Domowa grenadyna nie ma składników konserwujących, poza niewielkim dodatkiem cukru i soku z cytryny, więc nie może być przechowywana tak długo, jak sklepowe syropy.

Grenadyna do słodkich specjałów i napojów

Wiecie już, jak przygotować grenadynę, co to jest i w jakich wersjach występuje, a teraz czas, żeby dowiedzieć się, jak można ten syrop zastosować. Grenadyna będzie wyśmienitym dodatkiem do wiosennej herbaty owocowej, a także do ryby w sosie paprykowym. Można jej użyć też do deserów takich jak ciasta bez pieczenia czy gofry, a także do lodów. Popularnym zamiennikiem grenadyny jest sok malinowy lub inny gęsty syrop. Grenadynę i zawiesiste soki owocowe możecie stosować zamiennie do barwienia ciast i napojów, a także do dekoracji talerzy.