Znajomi, początkujący w sztuce grillowania często zasypują mnie pytaniami: jakie mięso najlepiej nadaje się do grillowania, jakie kawałki wybierać, jak marynować, jak długo grillować poszczególne dania?
Odpowiadam, że marynować można właściwie wszystko. Najłatwiej mięsa z założenia nieco bardziej tłuste, takie jak karkówka, schab karkowy, boczek czy kiełbaski. Ale przy odpowiednim traktowaniu przed i w trakcie grillowania z każdego rodzaju mięsa można osiągnąć doskonałe rezultaty. Gdy chcemy wzbogacić smak i aromat dań z grilla warto próbować różne marynaty. Marynata to nic innego jak właściwie zbalansowana mieszanka przypraw, smaków, konsystencji. Kwaśność może pochodzić z octów – winnego czy balsamicznego, cytryny, limonki, pomarańczy, musztardy czy wina. Słodyczy dodadzą miód, soki owocowe, dżemy lub konfitury, brązowy cukier, owoce takie jak mango, ananas czy papaja. Słoność marynaty może pochodzić nie tylko z soli, ale także z sosu sojowego. Prawdę mówiąc możliwości są praktycznie nieograniczone. Przy chudszych mięsach takich jak polędwica wołowa, wieprzowa, pierś kurczaka czy jagnięcina można dodać do marynaty także trochę oliwy. Marynaty nie tylko wzbogacają smak dań z grilla, ale dodane do nich zioła i przyprawy ułatwiają trawienie smakołyków z grilla. Bo nie należą one do najlżejszych. Jestem jednak zdania, że jeść należy wszystko, tylko w odpowiednich ilościach. I w tym duchu polecam przepis na chrupki boczek z grilla. Rewelacja!

Grillowany boczek z syropem klonowym:
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 500 g boczku wieprzowego parzonego
- 1 łyżka proszku wasabi (do kupienia w większych supermarketach lub sklepach orientalnych)
- 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 świeżego, tartego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 100 ml syropu klonowego
- patyczki do szaszłyków
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w niezbyt cienkie plastry. Następnie nabijaj plaster na patyk do szaszłyków na przemian, podobnie jak igła do szycia. W misce wymieszaj olej z sosem sojowym, syropem klonowym, czosnkiem, wasabi, imbirem i Przyprawą Knorr. Szaszłyki grilluj polewając cały czas marynatą aż boczek zrobi się chrupiący. Podawaj ze świeżymi sałatami i bazylią.

Zapraszam na wielkie grillowania. Na blogu, ale także w domach i ogrodach.