Dla zdrowia!

Groch, czyli wojskowy przysmak, przejmuje wartę na stołach cywilów. Pilnuje przede wszystkim dostaw wartościowego białka do organizmu. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, więc jeśli planujesz intensywniejsze treningi – uderz do grochu! Za to samo uwielbiają go wegetarianie i weganie, dla których jest wartościowym substytutem mięsa. W jego ziarnach znajdziemy prawie 24% białka. Strączki rządzą! Wysoka zawartość białka i niski indeks glikemiczny – takie proporcje nam pasują! Tym bardziej że ziarna grochu to ważne źródło witamin z grupy B, które przydają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych. Groch dobrze wie, czego ci trzeba!
powrót do góryZainspiruj się!

Zatrzymajmy się chwilę przy tajnikach kulinarnych, dzięki którym wydobędziesz z grochu to, co najsmaczniejsze. Gdy na stole pojawi się grochówka wojskowa, aż staniesz na baczność! Mimo to nie krępuj się – spocznij i zajadaj, bo najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze gorąca. Z takim daniem żadna zima niestraszna. Tym, którzy bardziej niż dyscyplinę cenią w kuchni eksperymenty i fantazję, polecamy grochówkę na wędzonce z chipsami z boczku. Danie tak proste, że można je przygotować w najbardziej spartańskich warunkach. Strączki lubią namieszać w kuchni – pierogi z grochem wiedzą o tym najlepiej. Zamiast klasycznej, mącznej oprawy wykorzystaj ciasto francuskie. Imbirowa nuta wprowadzi odrobinę egzotyki, której trudno szukać w dobrze znanych pierogach z mięsem albo w ruskich. Dzięki takim mariażom odkryjesz to tradycyjne danie na nowo. Swojskie chili con carne to połączenie meksykańskiej fiesty ze staropolską biesiadą.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Znaleziska archeologiczne wskazują, że był znany już 7 tysięcy lat p.n.e.
- Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale ze względu na niewielkie wymagania w uprawie zdążył rozpowszechnić się na całym świecie, przede wszystkim w strefie umiarkowanej.
- W Egipcie rozpoczęto jego uprawę około V w. p.n.e. Najczęściej pojawiał się na stołach niższych warstw społecznych.
- Te niewielkie ziarna miały istotny wpływ na rozwój nauki, zwłaszcza genetyki. W XIX wieku Gregor Mendel sformułował kluczowe dla rozwoju tej dziedziny prawa, dotyczące przekazywania cech dziedzicznych. Umożliwiły mu to badania nad krzyżowaniem tej rośliny.
Z czym to się je?

Groch z kapustą, czyli pomieszanie z poplątaniem. Twórczy chaos w kuchni tygryski lubią najbardziej! Łącząc te dwa składniki, otrzymujemy wigilijne danie z długą tradycją, które potrafi zbudować świąteczny klimat nawet w środku lata! Sycące potrawy to specjalność roślin strączkowych, a groch ma ambicje, by zostać liderem w tej kategorii. Każdy żołnierz to potwierdzi! Gęsta grochówka stała się znakiem rozpoznawczym wojskowej kuchni. Za mundurem panny sznurem? Mundurowi za to ustawiają się w kolejce po porcję aromatycznej zupy. Chcesz, by twoje dania wywoływały podobny efekt? Do garnka oprócz grochu wrzuć pietruszkę, marchew i por. Chuda kiełbaska doda aromatu, a niekoniecznie dodatkowych kilogramów. Najbardziej zgrany duet groch tworzy z majerankiem. Przyprawa nie tylko wydobywa smak grochu, lecz także, według tradycyjnej wiedzy, pomaga w trawieniu tego dość ciężkostrawnego strączka. Dla urozmaicenia majeranek możesz zastąpić kminkiem. Czas, by groch odkrył kolejne karty. Kojarzony z gorącymi posiłkami, doskonale nadaje się do sałatek, które dzięki niemu stają się bardziej treściwe. Ogórek, seler, kukurydza, ziemniak i jajko – po takim daniu na pewno nie będziesz chodzić głodny! Mamy doskonałą wiadomość dla wszystkich fanów pierogów i grochu: ich połączenie wypada znakomicie! Będzie jeszcze pyszniej, jeśli w farszu znajdzie się miejsce dla dyni i suszonych pomidorów. Szukasz propozycji dla wyjątkowych głodomorów? Zapiekanka na bazie grochu to prawdziwy obiad drwala! Odrobina śmietany, trochę grzybów, porcja ziemniaków, ząbek czosnku – i wielki głód zaspokojony! Co powiesz na nieco światowych inspiracji? Kuchnia indyjska bez grochu nie byłaby już taka sama! Puszyste kotleciki albo bezglutenowe naleśniki zostaną w twoim menu na dłużej. Podczas gdy inni mówią o rzucaniu grochem o ścianę, ty wrzuć groch do garnka!
powrót do góry
Komentarze (0)