Grzyby po kaszubsku – przepis. Jak zrobić?

To jedna z tych potraw, która doskonale wpisuje się w klimat polskiej kuchni regionalnej – grzyby po kaszubsku, idealny dodatek do obiadu. Tę potrawę przygotowuje się z marynowanych grzybów w aromatycznym sosie pomidorowym, wzbogaconym cebulą i przyprawami. To propozycja połączenia słodko-kwaśnego smaku, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom leśnych specjałów. Jak zrobić grzyby po kaszubsku? Oto sprawdzony przepis!

Składniki potrzebne do zrobienia grzybów po kaszubsku

Kaszuby to region bogaty w lasy, w których królują borowiki, podgrzybki i kurki. Nic więc dziwnego, że powstał przepis na grzyby po kaszubsku, pozwalający wykorzystać potencjał przepysznych darów lasu. Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, a jej smak z pewnością warto poznać. Będziecie potrzebować 1 kg grzybów leśnych, 2 duże cebule, 400 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej, 4 łyżki cukru, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 100 ml oleju i przypraw do smaku. Pierwszym etapem jest dokładne oczyszczenie grzybów i umycie ich w krótkiej kąpieli wodnej tak, aby nie nasiąknęły wodą. Większe grzyby pokrójcie w mniejsze kawałki, natomiast małe mogą pozostać w całości. Włóżcie grzyby do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez 10-15 minut.

Przygotowanie sosu pomidorowego do grzybów po kaszubsku

Kiedy odcedzone grzyby się studzą, możecie przystąpić do zrobienia sosu. Obierzcie cebule i pokrójcie w półplasterki. Zeszklijcie na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym, mieszając od czasu do czasu, aby cebula się nie przypaliła. Następnie dodajcie przecier pomidorowy i cukier. Wymieszajcie dokładnie i gotujcie na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajcie 2 łyżki octu i przyprawy – według uznania. Do gotowego sosu pomidorowego dodajcie ugotowane grzyby i ponownie wymieszajcie całość. Gotujcie wszystko razem na małym ogniu przed kolejne 10-15 minut, aby grzyby wchłonęły smak sosu. Ugotowane grzyby po kaszubsku możecie przechowywać w lodówce lub zapasteryzować w słoikach, aby móc po nie sięgnąć, kiedy będą potrzebne.

Grzyby po kaszubsku – inne warianty

Jeśli jesteście zwolennikami bardziej pikantnych potraw i chcecie właśnie tak podać grzyby po kaszubsku, przepis można zmodyfikować, dodając kilka ostrych składników. Dodajcie do zalewy 2 łyżki ostrej papryki i łyżeczkę chili. Na etapie podsmażania cebuli, dołóżcie 2-3 ząbki czosnku. W trakcie przyprawiania sosu dodajcie ½ łyżeczki gorczycy, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak. Ilość przypraw dostosujcie do swoich preferencji – zrezygnujcie z papryki chili, jeśli chcecie, żeby grzyby po kaszubsku były subtelniejsze w smaku. Można także dodać pół na pół papryki ostrej i słodkiej. Grzyby przechowywane w chłodnym miejscu w spiżarni będą zawsze pod ręką, gdy najdzie was ochota na pyszną przekąskę. Na kolację, przyjęcie, a może po prostu dodatek do chleba? Grzyby po kaszubsku świetnie sprawdzą się w każdej z tych ról.

Jak podawać grzyby po kaszubsku?

Aromatyczny sos pomidorowy w połączeniu z leśnymi grzybami idealnie będzie pasować do dań mięsnych, takich jak schab pieczony czy kotlety mielone. Grzyby po kaszubsku to także mocny kandydat na wigilijny stół, obok klasycznych śledzi marynowanych czy ryby po grecku. Najlepiej smakują jednak jako samodzielna przekąska, podawana z chrupiącym pieczywem. Będą znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłośnicy dań makaronowych mogą potraktować grzyby po kaszubsku jako nietypowy, ale jakże smaczny sos do makaronu. Najlepiej sprawdzi się do tego makaron tagliatelle, który znakomicie wchłania sos. Przygotowane danie wystarczy tylko posypać startym parmezanem i szybki obiad gotowy w okamgnieniu!

Dlaczego warto spróbować grzybów po kaszubsku?

Przepis na grzyby po kaszubsku warto zachować na sezon grzybobrania. Kiedy część leśnych skarbów będzie przygotowana do suszenia i marynowania, grzyby w pomidorowym sosie dopełnią zbiorów w spiżarni, przeznaczonych na zimę. Dzięki takim zapasom żadne przyjęcie, nawet spontaniczne, nie sprawi żadnego kłopotu. Postawcie grzyby po kaszubsku na stole, obok sałatki jarzynowejnadziewanych paluchów z dipem z sosu czosnkowego Knorr, a wieczór zakończy się sukcesem. Aromatyczne, pikantne, pełne smaku grzyby po kaszubsku – spróbujcie chociaż raz, a już zawsze będziecie je mieć na półce.