Inne

Jak rozpoznać świeżego halibuta? O dziwo, nie ma rybiego zapachu! Bardziej dominuje woń soli i wody morskiej. Skóra, która nie odkształca się pod wpływem dotyku i nie ma przebarwień, to wygląd, jakiego należy szukać. Wyraźnym sygnałem są także skrzela. Białe lub sine zamiast czerwonych są oznaką, że czasy świeżości tego halibuta już dawno minęły. Spójrz mu prosto w oczy! Jeśli są mętne lub zapadnięte – daruj sobie zakupy.
To samo powinny zrobić kobiety w ciąży. Choć halibut zgromadził w sobie imponujący zestaw składników odżywczych, nie zawsze jest najbardziej pożądanym obiadem. Jako długowieczna ryba żyjąca w morzach, ma skłonności do nieco niebezpiecznego hobby. Zbiera nie tylko witaminy, ale może kumulować w sobie także metale ciężkie. Warto nieco poczekać. Gdy pociecha pojawi się na świecie i trochę podrośnie, halibut będzie dla niej pysznym obiadem!
powrót do góryZainspiruj się!

Uwolnij niedzielny obiad spod niepodzielnych rządów schabowego. Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku nada uroczystego charakteru każdemu posiłkowi! Dzieci pokochają przepis na klopsiki rybne z halibuta w sosie borowikowym – nie trzeba martwić się o ości! Jesteś fanem wszelkiego mięsiwa, ale czujesz, że czasem robi się trochę ciężko na żołądku? Lekkie i oryginalne steki rybne z halibuta zastąpią dobrze znaną polędwicę. Kto by przypuszczał, że ryba i banan będą tak idealnie ze sobą współgrać? Festiwal smaków na talerzu! Jego kolejną gwiazdą będzie halibut z gorczycą karmelizowany w syropie klonowym. Koncert zobaczysz z najlepszych miejsc – prosto z talerza! Po tylu atrakcjach potrzeba ukojenia? Może lampka wina? Lepiej! Przepis na halibuta z sosem z białego wina i świeżymi ziołami łagodnie wprowadzi Cię w klimat spokojnej kolacji.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Halibuta można spotkać w północnej części Atlantyku, Oceanu Spokojnego, arktycznych okolicach Kanady i Grenlandii. Występuje także w wodach Morza Północnego, Białego, rzadziej w Bałtyku. W głębinach poznał receptę na długowieczność – żyje nawet do 50 lat!
- Nie można pomylić go z żadnym innym gatunkiem. Znaki szczególne? Oczy! Są osadzone blisko siebie, jedno z nich znajduje się na szczycie czaszki. Dzięki temu halibut ma szersze pole widzenia i… wygląd potwora morskiego!
- Halibut atlantycki może pochwalić się największymi gabarytami. Wędkarzom zdarzało się natknąć na okazy w rozmiarze XXL! Aktualnym rekordzistą wśród rybaków jest Marco Liebenow, który w 2013 roku złowił przy norweskim wybrzeżu rybę mierzącą prawie 3 metry i ważącą ponad 250 kilogramów. Imponujące trofeum!
- Halibut stał się inspiracją dla świata filmu. W serialu Różowa Pantera pojawia się postać o imieniu Harry Halibut. W popularnej serii dla dzieci Scooby Doo można trafić na Kapitana Halibuta.
- Ryba jest bardzo wrażliwa na… nadmierne połowy. Wszystko przez jej powolny wzrost. W większości miejsc występowania gatunek jest zagrożony wyginięciem. Z tego powodu w sklepach dostępny jest głównie halibut pochodzący z rejonów Grenlandii.
Z czym to się je?

Duża ilość kwasów Omega-3 daje halibutowi pozycję jednej z wartościowszych ryb. Taki gość wymaga odpowiedniej oprawy! Nie, nie będą potrzebne nietypowe produkty z końca świata i rodzinne srebra. Cały sekret tkwi w przyprawach. Sól i pieprz być może nie brzmią egzotycznie, ale umiejętnie wydobywają smak każdego rybnego dania. Czosnek jest nieodzowny w przygotowaniu aromatycznego sosu. Nikt tak nie rozumie halibuta jak tymianek i suszona bazylia. Potrzebna pikanteria? Zamiast dominującej, ostrej papryki lepiej sprawdzi się cząber. Łagodniejszego aromatu doda mu rozmaryn – zwłaszcza w czasie pieczenia i duszenia. „Kropką nad i” będzie natka pietruszki. Grunt, by dodać ją dopiero pod koniec gotowania!
Z halibutem można prawie wszystko! Należy unikać jedynie smażenia. Nie ma oficjalnego zakazu, ale ten rodzaj obróbki pozbawia go w znacznym stopniu wartości odżywczych. Zdecydowanie lepiej gotować go na parze, zapiekać w folii albo grillować. Nie tylko smacznie, ale także bez obaw związanych z wystąpieniem na plaży w kostiumie kąpielowym.
Kulbak, bo to jego potoczna nazwa, uwielbia sosy. Koperkowy, pomidorowy, maślano-cytrynowy… Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie! Wykorzystanie halibuta do przygotowania ryby po grecku to przepis na zdrowy posiłek z dużą ilością warzyw. Z cukinią i porem halibut tworzy tak zgrane połączenie, że zasłużyli na miano kuchennych trzech muszkieterów! Skoro morskie stworzenia są inspiracją dla fantastycznych opowieści, w kuchni nie mogą być nudne. Halibut zapiekany w migdałach, w formie rybnych pulpetów albo pasztetu rozpali kulinarną wyobraźnię! Zupa rybna zamiast pomidorowej? Bardzo chętnie!
powrót do góry
Komentarze (0)