Jak zapewne wiecie Hiszpania to także kraj katolicki, ale Boże Narodzenie wygląda u nas nieco inaczej niż w Polsce. W Wigilię Hiszpanie spotykają się całymi rodzinami w domu na uroczystej kolacji. W tym dniu nie obowiązuje post, nie ma tradycji dzielenia się opłatkiem (to chyba unikalna polska tradycja), ale wszyscy składają sobie wzajemnie życzenia.

Na stole pojawiają się głównie owoce morza – ostrygi, krewetki, kraby lub homary. Świąteczny posiłek zaczynamy od tapas, czyli małych przystawek na jeden kęs. To może być tortilla pokrojona na trójkąty, marynowana papryka z oliwą, marynowane oliwki lub skrzydełka kurczaka.

W Hiszpanii podczas Wigilii najczęściej jemy pieczoną jagnięcinę, przyrządzaną na wolnym ogniu w bulionie, z winem, lub rybę pieczoną i podawaną z ziemniakami, cytryną, oliwą lub sosem pomidorowym. Na świątecznym stole odnajdziemy również pieczony drób – kaczkę z figami lub w pomarańczach.

Innym popularnym daniem jest pożywna zupa – rosół - przygotowana z wielu różnych gatunków mięsa, zwana w zależności od regiony escudella lub cocido. Może zdecydujecie się na podanie tej pysznej zupy np. w drugi dzień Waszych świąt albo jako danie główne w sylwestrowy wieczór.

Oto mój przepis na zupę escudella:

Escudella

Składniki:
- 200 g suchej białej fasoli
- 100 g ciecierzycy
- 1 golonka wieprzowa
- 300 g wołowiny z kością
- 5 udek kurczaka
- 200 g kiełbasy chorizo (można użyć innej kiełbaski z dużą ilością papryki)
- 100 g szynki serrano lub innej suszonej, surowej szynki np. parmeńskiej
- 1 bulionetka drobiowa Knorr
- 1 bulionetka wołowa Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- ½ główki kapusty pokrojonej w kostkę
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kolendry w proszku

Sposób przygotowania

Namocz fasolę i ciecierzycę dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotuj oddzielnie do miękkości. Mięso zalej wodą z gotowania fasoli i i uzupełnij do ok. 3 l. Dodaj bulionetki i czosnek. Gotuj całość na dość dużym ogniu przez ok. 4 godziny. Powstały bulion powinien być bardzo intensywny i dość mętny. Wyjmij mięso z bulionu i pokrój na małe kawałki. Dodaj do pozostałego wywaru (powinno być go ok. 2 l) kapustę, ziemniaki, przyprawy i fasolę z ciecierzycą. Całość gotuj ok. 20-30 minut aż dodane składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw wywar pieprzem jeżeli trzeba. Podawaj zupę z kawałkami mięsa.

Po wigilijnej kolacji dzieci czekają na caga tio – stworka zrobionego z kawałków drewna, przypominający postać psa w czapce św. Mikołaja. Takiego cudaka przykrywa się kocem, a dzieci uderzają w niego kijem śpiewając piosenki. Po rozbiciu wypadają z caga tio ukryte drobne prezenty lub słodycze. Św. Mikołaj w tym dniu nie odwiedza hiszpańskich domów. Prawdziwe prezenty pojawią się dopiero 6 stycznia, w dzień Trzech Króli.

Feliz Navidad czyli Wesołych Świąt dla wszystkich!