Hummus – z czym jeść? Do czego pasuje ta pasta?
Hummus to orientalny specjał, po który coraz więcej osób sięga podczas posiłku. Trafia na stoły w różnych wersjach – jako dodatek do pieczywa, przekąsek czy obiadu – nadając daniom nowego wymiaru smaku i aromatu. Masz ochotę sięgnąć po pastę z ciecierzycy i zastanawiasz się, z czym jeść hummus? Sprawdź to, czytając ten poradnik.
Hummus – co to za pasta?
Bliskowschodni przysmak zazwyczaj składa się z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy z oliwek, zmiażdżonego czosnku i soku z cytryny. Oczywiście jest to pewna baza, którą możesz modyfikować w zależności od dostępnych składników i kulinarnego gustu. Niektóre osoby do przyrządzenia hummusu używają zamiast ciecierzycy innych warzyw strączkowych, np. bobu oraz dodają do pasty odrobinę kminu rzymskiego lub pietruszki.
Poznaj przepis na podstawową wersję hummusu.
Pasta hummus – z czym jeść?
Pasta z ciecierzycy udoskonali smak wielu potraw i przekąsek. Jak jeść hummus?
Na śniadanie lub kolację sprawdzi się dowolne pieczywo (bułka, chleb, pieczywo chrupkie) lub wafle ryżowe posmarowane hummusem i udekorowane warzywami, np. ogórkiem, oliwkami lub papryką.Orientalny specjał urozmaici również dania obiadowe, m.in. pieczoną rybę lub tradycyjne placki ziemniaczane, występując w roli sosu.
Jakie są jeszcze inne pomysły dotyczące tego, z czym można jeść hummus? Pasty z ciecierzycy możesz użyć jako nadzienia do tortilli, naleśników, a nawet pierogów. Hummus o delikatniejszej konsystencji będzie doskonałym dodatkiem do makaronu, sałatki z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami i oliwkami lub fetą, kurczakiem i rukolą. Bliskowschodni specjał niezwykle często podaje się również jako dip do przekąsek: marchewki, krakersów czy nachosów. Jak widzisz, sposobów na to, jak jeść hummus, jest na tyle dużo, że łatwo znajdziesz swój ulubiony.
Hummus – z czym jeść na słodko?
Hummus możesz podawać nie tylko w wersji wytrawnej, lecz także w słodkiej – choć jest to na pewno mniej rozpowszechniony sposób przyrządzania pasty. Co dodać do hummusu i z czym go jeść, by nabrał deserowego wymiaru? Zmiksuj z nim krem orzechowy, dżem lub miód. Pasta zmieni swój smak również po dodaniu odrobiny kakao, daktyli lub orzechów. Do czego jeść hummus przyrządzony na słodko? Możesz podać go z pieczywem, naleśnikami lub owocami, a także wykorzystać jako krem do ciasta.
Jak jeść hummus? Dodatki do pasty
W zależności od tego, czym uzupełnisz podstawowy skład bliskowschodniego specjału, nabierze on trochę innego, zazwyczaj mniej łagodnego smaku. Z czym jeść hummus? Jako dodatek do pasty możesz wykorzystać dowolne warzywa, np. gotowany kalafior, zielony groszek, papryczkę chili, suszone pomidory lub oliwki. Wybrane warzywa odpowiednio przygotuj: umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój, a następnie zblenduj je z hummusem. Nie dodawaj zbyt wielu składników o intensywnym smaku. Gotową pastę udekoruj ziarnami słonecznika lub sezamu i ciesz się jej smakiem!
Komentarze (0)