Hutspot – co to jest za potrawa? Jak ją przygotować?

Czym jest hutspot, danie znane z kuchni holenderskiej? Z czego powstaje i jak je serwować, żeby dobrze się prezentowało?

Hutspot – czym jest?

Hutspot wywodzi się z kuchni holenderskiej, a nazwa potrawy pochodzi od słowa husselpot określającego potrawę z pasternaku, którą Holendrzy znaleźli w 1574 roku w wojskowym obozie opuszczonym przez Hiszpanów wycofujących się z oblężenia Lejdy. Danie powstaje z ziemniaków, cebuli i marchwi, które gotuje się do miękkości i tłucze na niejednorodną masę.

Dawniej hutspot serwowano do chleba i traktowano jako ciepłe główne danie z warzywami. Dzisiaj tę potrawę przyrządza się głównie jesienią i zimą i serwuje na gorąco samodzielnie lub z mięsem. Do hutspotu często podawane są duże kawałki gotowanej wołowiny, pieczona kiełbasa, żółty ser lub smażony boczek.

Jak przygotować hutspot?

Jednogarnkowe danie hutspot możecie zrobić z gotowanych ziemniaków lub korzenia pasternaku albo mieszanki obu tych składników, w zależności od upodobań. Na kilogram ziemniaków użyjcie po 0,5 kg cebuli i marchwi. Warzywa obierzcie i ugotujcie w jednym garnku z dodatkiem pieprzu oraz liści laurowych. Po zmięknięciu wyjmijcie z wody i utłuczcie w taki sposób, by w garnku pozostały widoczne kawałki warzyw, a następnie dodajcie dużą łyżkę masła, 1/3 szklanki mleka i dokładnie wymieszajcie. Hutspot możecie zaserwować jako węglowodanowy dodatek do głównego dania lub samodzielną potrawę razem z marynowanymi warzywami. Tłuczone warzywa będą pasowały też do kotletów schabowych lub karkówki przygotowanej na grillu.