W codziennej praktyce kuchennej bardzo chętnie używam mielonego mięsa. Można je przygotować na tak wiele sposobów, szybko i łatwo. W nawale obowiązków okazuje się, że to właśnie dania z mięsem mielonym są wyjątkowo proste i przyjazne. Np. rosół wzbogacony małymi mięsnymi kuleczkami, popularny sos Bolognese do makaronu lub lazanii, hamburgery z serem, chili z fasolą i dodatkami czy nadzienie do gołąbków z kapusty.

Dziś podzielę się moją sprawdzoną, uniwersalną metodą przygotowania mięsa mielonego do różnych dań. Przepis, który podam wydawać się może nieco pracochłonny. Tak jednak nie jest. Trochę czasu poświecimy ugniataniu mięsa. Ale warto, bo w rezultacie otrzymamy naprawdę soczyste, wilgotne i puszyste mięso o zrównoważonym, harmonijnym smaku.

Podstawowy przepis na mielone mięso do dań z mielonym mięsem:
- 500 g wołowiny (powinna zawierać trochę naturalnego tłuszczu)
- 300 g wieprzowiny z łopatki lub nogi
- 200 g chudej jagnięciny lub baraniny

Dodatki:
- szczypta mielonego pieprzu
- 8 g sody oczyszczanej
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka Knorr Bulion Rosół Wołowy rozpuszczona w 200 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Rozpuść kostkę w wodzie i odstaw bulion do wystygnięcia. Jeżeli samodzielnie mielisz mięso, zrób to dwukrotnie. Wymieszaj sok z cytryny z sodą. Teraz połącz mięso z sokiem i dodaj pieprz. Dodawaj do mielonego mięsa bulion porcjami, cały czas ugniatając mięso ręką lub widelcem. Ten proces musi potrwać co najmniej 10-15 minut. Na koniec twoje mięso powinno być puszyste i gładkie. Odstaw mięso do lodówki na godzinę. Posiekaj drobno czosnek lub przepuść przez wyciskarkę. Przygotuj gładką pastę z czosnku, odrobiny wody i szczypty soli. Wyjmij mięso z lodówki i dodaj czosnek. Mieszaj intensywnie przez kolejne 5 minut. Mięso jest w tym momencie gotowe do przygotowania dań. Aby łatwiej było kształtować klopsiki czy kotlety posmaruj lekko dłonie olejem lub wodą.

Teraz jest odpowiedni moment na dodanie do mięsa twoich ulubionych dodatków, np. ziół i przypraw: majeranku, rozmarynu, szałwi, chili lub po prostu większej ilości pieprzu mielonego. Jeżeli lubicie klimaty egzotyczne to koniecznie sos sojowy lub rybny, świeża kolendra, siekany imbir. Do mięsa mielonego dodaję także tartą marchew, drobno pokrojone kasztany z puszki, tarty ser i świeże zioła takie jak tymianek, pietruszka czy koperek. Spróbujcie jaka wersja najbardziej Wam smakuje.