W codziennej praktyce kuchennej bardzo chętnie używam mielonego mięsa. Można je przygotować na tak wiele sposobów, szybko i łatwo. W nawale obowiązków okazuje się, że to właśnie dania z mięsem mielonym są wyjątkowo proste i przyjazne. Np. rosół wzbogacony małymi mięsnymi kuleczkami, popularny sos Bolognese do makaronu lub lazanii, hamburgery z serem, chili z fasolą i dodatkami czy nadzienie do gołąbków z kapusty.
Podstawowy przepis na mielone mięso do dań z mielonym mięsem:
- 500 g wołowiny (powinna zawierać trochę naturalnego tłuszczu)
- 300 g wieprzowiny z łopatki lub nogi
- 200 g chudej jagnięciny lub baraniny
Dodatki:
- szczypta mielonego pieprzu
- 8 g sody oczyszczanej
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka Knorr Bulion Rosół Wołowy rozpuszczona w 200 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Teraz jest odpowiedni moment na dodanie do mięsa twoich ulubionych dodatków, np. ziół i przypraw: majeranku, rozmarynu, szałwi, chili lub po prostu większej ilości pieprzu mielonego. Jeżeli lubicie klimaty egzotyczne to koniecznie sos sojowy lub rybny, świeża kolendra, siekany imbir. Do mięsa mielonego dodaję także tartą marchew, drobno pokrojone kasztany z puszki, tarty ser i świeże zioła takie jak tymianek, pietruszka czy koperek. Spróbujcie jaka wersja najbardziej Wam smakuje.
Komentarze (1)