Ile gotować schab w plastrach na parze? Jak długo to robić, żeby był miękki i nie był suchy?

Jak przygotować i ile gotować schab w plastrach lub w dużym kawałku, żeby był miękki i soczysty? Poznajcie tajniki gotowania idealnie kruchego schabu.

Ile gotować schab w plastrach lub w całości?

Sposób gotowania schabu i czas obróbki termicznej trzeba dostosować do wielkości kawałków mięsa. Ile gotować schab, żeby był miękki? Jeśli planujecie gotowanie schabu w plastrach w sosie własnym, wystarczy około 30-45 minut obróbki na małym ogniu i z lekko uchyloną pokrywką.

  • Ile gotować schab, żeby dosłownie rozpadał się w sosie? Jeśli chcecie uzyskać efekt rozgotowanego kruchego schabu, to czas gotowania należy wydłużyć do 60-90 minut na bardzo małym ogniu.
  • Ile gotować schab na parze? Zwykle wystarczy ok. 20-30 minut parowania plastrów lub 45-50 minut gotowania 1 kg mięsa w kawałku.

Odpowiedź na pytanie, jak długo gotować schab zależy od tego, czy mięso zostało wcześniej poddane obsmażeniu, czy nie. Jeśli plastry schabu były wcześniej lekko podsmażone, czas gotowania może być krótszy.

Jak ugotować schab, żeby nie był suchy?

Kluczem do osiągnięcia odpowiedniej miękkości mięsa jest jego właściwe przygotowanie. Najlepiej wcześniej lekko obsmażyć schab po 2-3 minuty na każdej stronie, a następnie zalać gorącym lub nawet wrzącym bulionem bądź sosem. Zalanie schabu zimnym płynem sprawi, że mięso podczas gotowania stwardnieje i wyschnie na wiór. Jeżeli rezygnujecie z obsmażania, gotowanie schabu należy zacząć od zimnego płynu. Schab można też zmiękczyć wcześniejszym moczeniem mięsa w mleku, z ewentualnym dodatkiem cebuli, która zaostrzy smak.