Ciasto drożdżowe z kruszonką to duet, dla którego można stracić głowę. Niejeden łasuch nie potrzebuje do szczęścia niczego więcej. Ten rodzaj ciasta jest niezbędny także do zrobienia wytrawnych wypieków, w tym pieczywa oraz pizzy. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciasto drożdżowe rośnie i co sprawia, że jest popisowym daniem wielu szefów kuchni? Każdy składnik ma znaczenie! Odkryjcie razem z nami tajemnice ciasta drożdżowego.
Drożdżowe ABC
By uniknąć zadawania sobie pytania o to, dlaczego ciasto drożdżowe nie rośnie, w pierwszej kolejności należy skupić się na przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów.
- Mąka: do ciasta drożdżowego najlepiej nadaje się mąka pszenna (do ciast polecamy typ 500 lub 550).
- Drożdże: to one inicjują proces fermentacji, zamieniając cukry w alkohol i dwutlenek węgla, które z kolei odpowiadają za powstawanie w cieście pęcherzyków powietrza. To one stanowią podstawę odpowiedzi na pytanie, dlaczego ciasto drożdżowe rośnie.
- Cukier: to dzięki niemu mogą pracować drożdże.
- Mleko: nie powinno być ani za gorące, ani za zimne. Optymalna temperatura to 37-39°C.
- Jajka: nie pojawiają się w każdym przepisie, lecz odpowiadają za bardziej spoistą konsystencję ciasta. Używanie samych żółtek sprawia, że wypieki nabierają wyrazistej barwy.
- Tłuszcz: do słodkich wypieków nadaje się przede wszystkim masło. Z kolei, gdy zamierzamy przyrządzić domową pizzę, dużo lepszym pomysłem okaże się oliwa z oliwek.
Jak długo rośnie ciasto drożdżowe?
Po dość długim i energicznym procesie wyrabiania ciasta, należy odłożyć je do wyrośnięcia. Powinno to odbywać się w ciepłym pomieszczeniu, bez przeciągów. W zależności od temperatury otoczenia, czas wyrastania oscyluje najczęściej między 1 a 3 godzinami. Skąd wiadomo, że ciasto jest gotowe do dalszych działań? Powinno podwoić swoją objętość.
Ile rośnie ciasto drożdżowe w lodówce? Ze względu na niską temperaturę potrzebuje znacznie więcej czasu. Nie wyjmujcie go przed upływem 10-12 godzin. Włożenie go do lodówki jest dobrym pomysłem dla osób, które kuchenne zadania wolą rozdzielać na dwa dni.
Ciasto drożdżowe nie rośnie – co robić?
Powody tego, dlaczego ciasto drożdżowe nie rośnie, mogą być różne. Nieodpowiednia temperatura składników, zwłaszcza mleka, to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Ciasto może nie chcieć wyrastać przez źle dobrane proporcje drożdży w stosunku do tłuszczu. Jeśli dodajemy nadprogramową porcję masła, musimy pamiętać o zwiększeniu ilości drożdży – od tego zależy, jak długo rośnie ciasto drożdżowe. Skoro o nich mowa, należy dokładnie sprawdzać datę przydatności – nieświeże drożdże to gwarancja niepowodzenia.
Czasem doprowadzimy już jednak do sytuacji, gdy ciasto drożdżowe nie rośnie. Co robić, by zapobiec nieudanemu wypiekowi? Niewyrośnięte ciasto drożdżowe można uratować. W ostateczności pomocny okaże się proszek do pieczenia (zwykle wystarcza płaska łyżeczka).
Jeżeli miska z ciastem była ułożona w chłodzie lub przeciągu, możecie umieścić ją w pobliżu kaloryfera lub nad garnkiem z gotującą się wodą. Warto spróbować ogrzać ciasto w piekarniku, ustawionym na niską temperaturę 35-40°C.
Drożdżowe rarytasy
Zamiast ruszać w stronę piekarni, samodzielnie przygotujcie puszystą chałkę z kruszonką, która zostanie śniadaniowym hitem w waszych domach. Konkurować z nią mogą jedynie bułeczki ze śliwkami, choć spodziewamy się, że rywalizacja zakończy się niezwykle smakowitym remisem. W takich zawodach każdy domownik chętnie weźmie udział. Zaproście bliskich do wspólnego przygotowania drożdżówki w misce. Kierujcie się naszymi wskazówkami wyjaśniającymi, dlaczego ciasto drożdżowe nie rośnie, a wszystko się uda!
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z drożdżowymi wypiekami, skorzystajcie z pomysłu na placek drożdżowy z kruszonką, dzięki któremu poczujecie się dużo pewniej w kuchni. Drożdże miejcie pod ręką również wtedy, gdy planujecie przygotowanie wytrawnych przekąsek. Zgrabne pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem smakują wybornie nie tylko podczas wigilijnej kolacji.
Komentarze (0)