Ile piec dorsza w piekarniku? Jak długo trwa pieczenie?
Ile czasu piec dorsza, by wydobyć wyjątkowy smak tej ryby? Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Jak upiec dorsza? Wskazówki na początek
Jak wybrać rybę?
Zanim przejdziemy do pieczenia, warto wspomnieć o tym jaką rybę kupić. Najlepszym wyborem będzie surowy dorsz prosto z lodu, dostępny w wyspecjalizowanych sklepach rybnych lub na stoiskach w marketach. Podczas zakupów zwróćcie uwagę na zapach i wygląd ryby – skóra powinna być błyszcząca i jak najmniej porowata. Możecie również kupić mrożonego dorsza, najczęściej filet.
Przygotowanie dorsza do pieczenia
Rybę można upiec w całości lub podzielić na kawałki (filety). Przed pieczeniem pamiętajcie, by rybę umyć chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć do sucha ręczniczkami papierowymi. Kolejnym krokiem jest oprószenie ryby solą oraz pieprzem i voilà – możecie przystąpić do pieczenia!
Dorsz świetnie współgra z rozmarynem, koperkiem, pietruszką, lubczykiem lub tymiankiem. Rybę możecie oprószyć innymi ulubionymi ziołami, czy przyprawami.
Jak długo piec dorsza w piekarniku?
Ile piec dorsza? To zależy od sposobu pieczenia i temperatury. Obróbka termiczna dorsza przebiega szybko ze względu na bardzo delikatne mięso ryby. Warto wiedzieć, że zbyt długi proces pieczenia pozbawi dorsza wyjątkowego smaku i sprawi, że mięso będzie suche. Dorsza zaleca się piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut na każde 100 g ryby – mowa o rybie umieszczonej w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, bez przykrycia. Tak przyrządzony dorsz będzie aromatyczny, smaczny i nieco zarumieniony.
Jak upiec mrożony filet z dorsza?
Częstym wyborem jest zakup mrożonych filetów, ponieważ można je przechowywać dłużej, niż świeżą rybę (do trzech miesięcy lub zgodnie z zaleceniami producenta). Przed pieczeniem należy poczekać, aż dorsz się odmrozi. Z kolei proces pieczenia nie różni się niczym od wyżej opisanego.
Jak upiec dorsza? Aromatyczne propozycje
Dorsz pieczony w maśle
Składniki:
około 350 g dorsza
20 g masła w temperaturze pokojowej
mały pęczek natki
spory ząbek czosnku
sól i biały pieprz do smaku
łyżka oliwy
ćwiartka cytryny
Przygotowanie:
1.Umytą i odsączoną ręcznikiem papierowym rybę oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
2.Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek, dodać masło i oliwę.
3.Dorsza umieścić w naczyniu i skropić cytryną.
4.Piec przez około 12 minut w 200 stopniach, w międzyczasie kilka razy polewając rybę roztopionym tłuszczem.
Dorsz pieczony w chrupiącej skórce
Składniki:
około 250 g dorsza
2 ząbki czosnku
garść świeżych liści bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek (może być bazyliowa)
pół cytryny
¼ szklanki soli morskiej gruboziarnistej
Przygotowanie:
- Nie zdejmować skóry z dorsza.
- Umytą i odsączoną ręcznikiem papierowym rybę obsypać z obu stron grubą warstwą soli.
- Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do naczynia, następnie dodać posiekaną bazylię, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszać.
- Gotową mieszanką natrzeć dorsza i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piec pod przykryciem przez 25 minut w temperaturze 180 stopni
- Po około 20 minutach pieczenia zdjąć przykrywkę i piec bez przykrycia kolejne 5 minut.
Szybki i smaczny obiad? Dorsz pieczony!
Dorsz pieczony świetnie wypada w towarzystwie warzyw! Zarumienione ziemniaki, marchewka, seler i por doskonale komponują się z delikatnym smakiem ryby, o czym przekonacie się, próbując dorsza we włoszczyźnie. Walory smakowe pora wyeksponujecie, przyrządzając także dorsza pieczonego z porem, a jeśli macie ochotę na danie nieco bardziej wysublimowane, polecamy przepis na dorsza pieczonego w winie.
Komentarze (0)