Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Gotowanie grzybów – 6 porad

- Suszone grzyby przełóż do zimnej wody, a czas gotowania odliczaj od momentu jej wrzenia. Grzyby gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

- Warto je wcześniej namoczyć, nawet przez całą noc.

- Wodę, w której moczyły się suszone grzyby warto wykorzystać do doprawienia zupy.

- Grzyby leśne, takie jak borowiki i podgrzybki czy kurki (podobnie jak suszone) gotuj 10-15 minut. Tyle samo czasu wymagają maślaki, rydze, gąski czy boczniaki.

- Jednymi z najszybszych w przyrządzeniu grzybów są pieczarki. Wystarczy zaledwie kilka minut gotowania, aby stały się miękkie. Warto pamiętać, że jadalne są także na surowo.

- Grzyby do marynowania gotuje się ok. 15 minut.

To, jak długo gotować grzyby, zależy od ich rozmiarów. Jeśli gotujesz je pokrojone na mniejsze kawałki, skróć czas obróbki. Najlepiej sprawdzać ich miękkość na bieżąco podczas gotowania. Skorzystaj z naszych porad, przyrządzając klasyczny barszcz czerwony z grzybami albo intensywnie pachnące grzyby duszone w śmietanie.