Przede wszystkim należy pamiętać, że zioła i przyprawy powinny być stosowane z umiarem, aby wzmocnić i podkreślić smak głównego składnika, a nie zupełnie go zdominować.
Pamiętajmy, że zioła i przyprawy ściśle współgrają z solą i cukrem. Sól i cukier są nośnikiem smaku, ułatwiają przenikanie aromatów zawartych w przyprawach w głąb marynowanych potraw. Podobna rolę odgrywają tłuszcze, dlatego niektóre korzenne przyprawy warto podsmażyć. Pozwoli to na wydobycie się aromatu przypraw. Zobaczcie jak to robi się to w kuchni indyjskiej.
Zupa tajska
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 20 krewetek
- 2 Buliony Rosół drobiowy Knorr
- 200 g grzybów shiitake
- 20 g świeżego imbiru
- 10 g świeżego korzenia galangal (opcjonalnie)
- 3 pęczki świeżej natki kolendry
- duża cebula
- 1 l mleka kokosowego
- 5 listki limonki kaffir
- 2 trawy cytrynowe
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka zielonego curry
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka oraz krewetki pokrój w dużą kostkę, podsmaż w garnku, a następnie odstaw. Cebulę i papryczkę chili pokrój w mniejszą kostkę. Podsmaż całość w dużym garnku, dodaj łyżkę zielonego curry. Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj 2 rosołki Knorr. Dodaj również imbir i galangal, pokrojone w plastry – tak, aby łatwo można było je z zupy wyłowić. Wszystko razem zalej mlekiem kokosowym. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone w ćwiartki grzyby. Gotuj wszystko razem około 15 minut. Na koniec dodaj do zupy krewetki i kurczaka. Podawaj z posiekaną kolendrą. Zupę podać można z makaronem ryżowym lub sojowym.
Komentarze (0)