Brokuły – smaczne i uniwersalne. Sprawdzą się do modnych zup kremów, tart, sałatek czy dań makaronowych. Jak gotować brokuły, by nie straciły swojej intensywnie zielonej barwy i zyskały odpowiednią miękkość - o tym w poradniku.

Jak wybierać brokuły?

Zanim zaczniesz przygotowywać brokuły, zadbaj o to, by wybrać odpowiednie. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na barwę warzywa – powinna być ciemnozielona. Wszelkiego typu przebarwienia mogą świadczyć o tym, że termin ich przydatności do spożycia ma się ku końcowi. Równie ważny jest kolor liści, które otaczają łodygę brokułów: unikaj takich, które mają je zażółcone. Dokładnie sprawdź również stan różyczek brokułu: te powinny być dosyć twarde i zwarte. Z odpowiednio wybranym warzywem możesz przejść do kolejnego kroku: przygotowań do gotowania.

 

Jak przygotować brokuły do gotowania?

Prawidłowe przygotowanie brokułów do gotowania jest dość proste, kiedy zastosujesz się do kilku prostych rad:

1. Jeśli planujesz podać warzywo sauté, konieczne będzie podzielenie go na różyczki.

2. Zadbaj o to, by były podobnej wielkości - dzięki temu ugotują się równomiernie.

3. Łodyga warzywa sprawdzi się do jedzenia. Obierz ją z twardej skórki, a następnie podziel na słupki.

4. Tak przygotowane brokuły mocz przez kilka minut w misce z zimną wodą. Następnie je odcedź - warzywo jest gotowe do gotowania.

Jak gotować brokuły?

Podzielone na różyczki brokuły należy wrzucać bezpośrednio do wrzątku. Jak zapobiec ewentualnej utracie intensywnie zielonej barwy warzywa? Nadmierny zanik koloru zniweluje dodanie cukru do słonego wrzątku. Odpowiednią proporcją będzie płaska łyżeczka na każde 2,5 l wody.

Brokuły na miękko gotuj przez 6-7 minut, na półtwardo zaś przez 4-5 minut. Następnie je odcedź. Jeśli chcesz podać je jako dodatek do obiadu, podawaj je bezpośrednio po ugotowaniu. Jeśli natomiast planujesz użyć ich do sałatki, np. sałatki z brokułami i fetą, zanurz je na minutę w misce z zimną wodą. Tak zahartowane zachowają nie tylko barwę, ale również odpowiednią chrupkość.

 

Jak ugotować brokuły na parze?

Brokuły ugotowane na parze cechują się wyjątkowo delikatnym smakiem. Gotując tą metodą niwelujesz również utratę koloru przez warzywo. Sam proces jest dość prosty: wystarczy, że w garnku zagotujesz niewielką ilość wody, następnie nałożysz na niego specjalne sito. Ułóż na nim brokuły i gotuj je pod przykryciem przez 7-8 minut. Podawaj bezpośrednio po ugotowaniu – tak jak brokuły z sosem czosnkowym - lub zahartuj zimną wodą. Z czym najlepiej podawać chrupiące brokuły? Odpowiedzi szukaj poniżej.

Z czym podawać brokuły?

Bez względu na to, którą metodą ugotujesz brokuły, warto odpowiednio je podać. Idealnie przygotowane, miękkie i jednocześnie chrupiące, dobrze będą komponowały się z klasycznym sosem holenderskim, który przygotowuje się na bazie żółtek jaj. Sprawdzi się również sos beszamelowy - w szczególności do zapiekanek. Wypróbuj również serowego. Dobrą metodą na brokuły będzie również przysmażenie ich przez krótki czas na patelni i podanie z uprażonymi płatkami migdałów. Koniecznie wypróbuj przepis na brokuły z migdałami.