Jak i ile czasu piec kalafiora w piekarniku?
Pieczony kalafior to znakomity dodatek do dań obiadowych. Można go również spożywać jedynie z aromatycznymi przyprawami. Jeśli nie próbowaliście kalafiora w takiej wersji, to czas nadrobić zaległości! Z nami poznacie doskonałą metodę na kalafiora z piekarnika. Zapraszamy!
Kalafior z wody czy pieczony?
Kalafiora można przyrządzić na kilka sposobów. Gotowanie i pieczenie są najbardziej popularne. To od Was zależy, co zjecie na obiad. Gotowany kalafior jest opcją doskonałą dla osób, które lubią miękkie warzywa bez dodatku przypraw. Jeżeli jednak chcecie poeksperymentować w kuchni, wówczas obróbka termiczna tego warzywa w piekarniku jest najlepszą opcją. Będzie naprawdę smacznie! Pieczenie kalafiora nie zajmuje zbyt dużo czasu, a w tej odsłonie potrafi doskonale uzupełnić obiad. Pamiętajcie również o ulubionych dodatkach lub o wcześniejszym przygotowaniu marynaty.
Jak upiec kalafiora w piekarniku?
Jak wspomnieliśmy wyżej, kalafior z piekarnika to świetna opcja. Poniżej przedstawiamy kilka kroków, które pozwolą na przygotowanie tego warzywa.
- Zaczynamy od dokładnego umycia kalafiora, a następnie odcinamy od niego liście i głąb. Kolejny krok to podzielenie warzywa na różyczki.
- Czas na przygotowanie marynaty. Polecamy zrobić ją z oliwy, pieprzu, papryki, czosnku oraz soli.
- Jak upiec kalafiora? Mieszamy różyczki kalafiora z marynatą. Następnie całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni razem z termoobiegiem.
- Gotowe! Czas na delektowanie się smakiem pieczonego kalafiora.
Ile czasu piec kalafior? Średni czas wynosi około 25 minut, jednak na bieżąco monitorujecie sytuację, by nie był zbyt twardy lub spieczony. Jeżeli warzywo jest już odpowiednio zarumienione i miękkie, to możecie wyciągnąć je wcześniej. Jeśli jednak jego kolor jest blady, powinien jeszcze chwilę pozostać w piekarniku. Z powodzeniem możecie wydłużyć pieczenie o około 5 minut.
Jak upiec kalafiora w całości. Poznajcie nasze porady
Nie chcecie kroić kalafiora na mniejsze części? Mamy na to sposób! Można go upiec w piekarniku w całości. Proces ten wygląda jednak nieco inaczej w porównaniu z pieczeniem niewielkich różyczek. Przede wszystkim przed zamarynowaniem kalafiora, należy podgotować go w garnku z wodą przez 5 do 10 minut. Warzywo powinno odrobinę zmięknąć. Następnie marynujemy kalafiora i wkładamy go do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 35 do 40 minut. Gotowe! Kalafior w całości z pewnością zrobi wrażenie na niejednym entuzjaście pieczonych warzyw.
Jak obrobić termicznie kalafiora na patelni? To niezwykle prosta metoda, która zajmie jedynie kilka minut! Zaczynacie od opłukania warzywa, a następnie dzielicie je na różyczki. Następnie podgrzewacie oliwę na patelni i na rozgrzaną wrzucacie kawałki kalafiora. Smażymy warzywo przez kilka minut, aż do momentu zarumienienia. Kalafior powinien być chrupki, ale nie surowy. Gotowe!
Kalafior w roli głównej
Wiecie już, jak upiec kalafior. Zaprezentujemy teraz inne sposoby na serwowanie tego warzywa. Przedstawiamy kilka z przepisów, które mogą posłużyć za inspirację do wykorzystania kalafiora w daniach.
Co powiecie na zupę krem kalafiorową? Jest delikatna w smaku i skradła już serca wielu osób! Koniecznie trzeba jej spróbować.
A fanom warzywnych potraw szczególnie polecamy kotleciki z kalafiora. Na przygotowanie potrawy potrzebujemy jedynie godziny, a efekt smakowy zachwyca!
Zwolennikom dań z patelni polecamy kalafior smażony. Warzywo w takiej odsłonie smakuje naprawdę dobrze, ale o tym możecie przekonać się sami, korzystając z naszego przepisu. Życzymy owocnego czasu w kuchni. Smacznego!
Komentarze (0)