Jak jeść marakuję? Jak smakuje ten egzotyczny owoc?
Marakuja – choć inaczej nazywa się męczennica jadalna – jest przepyszna! Słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do wykwintnych deserów. Mimo to, wiele osób wciąż boi się sięgnąć po ten owoc ze względu na jego egzotyczne pochodzenie. Uwierzcie, nie wiedzą, jak wiele tracą! Jesteście gotowi, by poznać sekrety marakui? Podpowiadamy, w jaki sposób jeść ten owoc i wykorzystać go w kuchni. Sprawdźcie sami!
Marakuja – pochodzenie owocu
Marakuja, zwana inaczej passion fruit lub męczennica jadalna, to egzotyczny owoc o ciekawym smaku. Pochodzi z Ameryki Południowej, a jej nasiona były wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców. W jaki sposób marakuja trafiła do Polski? Owoc został hurtowo eksportowany z kilku innych państw, np. Kolumbii. Obecnie jest dostępna w większości supermarketów.
Marakuja – smak i odmiany
Wyróżniamy dwie odmiany marakui: fioletową oraz żółtą. Skórka owocu nie nadaje się do zjedzenia, ponieważ jest zbyt gruba i nie ma konkretnego smaku. Najważniejsze jest to, co marakuja ma w środku, czyli przepyszny miąższ. Nie myślcie jednak, że skórka owocu nie jest w żadnym stopniu użyteczna. To dzięki niej możecie ocenić, czy produkt nadaje się do spożycia. Powierzchnia powinna być ciemna i pomarszczona.
Jak smakuje marakuja?
To owoc, którego miąższ ma mocno kleistą konsystencję. Nie martwcie się, jeśli po spróbowaniu marakui lekko się skrzywicie, bo wyczuwalna jest kwaskowata nuta, która nadaje owocowi świeżości.
Marakuja – jak jeść ten owoc?
Czy zdarzyło Wam się ominąć marakuję w sklepie, ponieważ nie wiedzieliście, w jaki sposób można ją zjeść? Następnym razem sięgnijcie po ten owoc i wykorzystajcie nasze wskazówki!
- Dokładnie wymyjcie marakuję i odłóżcie w celu osuszenia.
- Wybierzcie naostrzony nóż i przekrójcie owoc na pół.
- Marakuja, jak jeść? Weźcie połówkę do ręki i opróżnijcie środek owocu łyżeczką.
- Gotowe, smacznego!
Marakuja świetnie sprawdzi się jako przekąska i baza do pysznych deserów, ale możecie wykorzystać ją również do dań na słono. Na dodatek to dobry składnik do ostrych sosów, które można podawać w towarzystwie mięs i chrupek.
Przepisy z marakują
Jak jeść marakuję? Na to pytanie znacie już odpowiedź, teraz czas, aby przełożyć zdobytą wiedzę na praktykę. Przygotowaliśmy dla Was kilka kulinarnych inspiracji, do których wykorzystacie marakuję.
Szukacie pomysłu na kreatywny obiad? Ta propozycja na pewno Wam zasmakuje! Przygotujcie krewetki królewskie z marakują i ziemniakami. Cieszcie się pysznym posiłkiem, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
Jesteście gotowi na danie prosto z Ameryki? Czas na sernik nowojorski! Naszym zdaniem przydałby się do niego jakiś dodatek, a może być nim przepyszny sos z marakui. Kwaśny smak owocu zapewni balans, dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt słodkie.
Są z nami miłośnicy połączeń słodkich i słonych smaków? Musicie spróbować pieczonych udek kurczaka glazurowanych owocami. Do wykonania tej potrawy będziecie potrzebować świeżego mięsa i dżemu z marakui. To prawdziwy rarytas dla wszystkich smakoszy.
Teraz coś na słodko! Lubicie naleśniki z serem i rodzynkami? Dodajcie do nich miąższ z marakui i cieszcie się pysznym podwieczorkiem.
Nie bójcie się eksperymentowania w kuchni. Marakuja to egzotyczny owoc, ale jest niezwykle pyszna i łatwo się ją spożywa. Włóżcie ten produkt do koszyka w sklepie i spróbujcie przyrządzić ciekawe potrawy.
Komentarze (0)