Jak jeść ostrygi? Jak smakują i jak przygotować?
Dawnej dostępne tylko dla niektórych, przez wiele stuleci uważane za jedno z najbardziej zmysłowych i luksusowych dań – ostrygi to nie tylko prawdziwie wysublimowany rarytas, ale także i wyjątkowy smak, o którym trudno zapomnieć. Można się nimi delektować na wiele sposobów. Jak jeść ostrygi? Jak przyrządzić tę wyjątkową odmianę małż?
Czy ostrygi je się żywe?
Każdy wielbiciel dań z owocami morza w roli głównej oprócz krewetek, kalmarów czy ośmiornic chętnie sięga po jedno z najszlachetniejszych dań wywodzących się z morskich odmętów – ostryg. Te dość spore małże wyróżniają się niezwykle delikatnym smakiem docenianym przez człowieka co najmniej od czasów starożytnych. Koneserzy morskich specjałów uwielbiają delektować się ostrygami zarówno spożywanymi na świeżo, jak i w formie składników bardzo wysublimowanych dań, przyrządzanych najczęściej przez wyspecjalizowanych kucharzy. Czy ostrygi się gryzie i jak najlepiej je przyrządzić? Jak na większość owoców morza przystało – im mniej przetwarzania, tym lepiej. Dlatego te wyjątkowe przysmaki najchętniej spożywane są na surowo.
Jak smakują ostrygi?
Podobno do największych rarytasów należą właśnie świeże ostrygi. Jak smakują te unikalne przysmaki? Podobno ich smak zależy przede wszystkim od pochodzenia, czyli stanu zasolenia wód, w których się rozwijały. Dla niektórych są słone, wręcz lekko pikantne, inni doszukują się słodkiej, niemal rozpieszczającej podniebienie nuty. Podobno niektóre odmiany europejskie wyławiane z okolic Bretanii wyróżniają się przyjemnie orzechowym posmakiem. Najważniejszym warunkiem dotyczącym spożywania ostryg jest ich świeżość – im krócej przebywają poza swoimi naturalnymi warunkami, tym są smaczniejsze. Jak jeść ostrygi? To zależy od gustu, chęci i pomysłowości. Bo prawda jest taka, że te smaczne małże można przyrządzać na wiele sposobów.
Wyjątkowy przysmak od tysiącleci – jak jeść ostrygi?
Choć ostrygi jadalne dla wielu wciąż wydają się być prawdziwym rarytasem, te charakterystyczne z wyglądu małże o dość sporej, szorstkiej w dotyku muszli były hodowane przez Rzymian już za czasów starożytnych i to w specjalnie wybudowanych stawach zawierających słoną wodę. W Polsce ostrygi zyskały na popularności dopiero na początku XVII wieku, kiedy to pojawiła się moda nie tylko na francuskie ubiory czy literaturę, ale także i nowe dania pełne nieznanych dotąd składników. Obecnie odmiany hodowlane należą do jednych z najdroższych na świecie owoców morza i są serwowane na surowo w połówkach muszli. Jak podawać ostrygi i z czym smakują najlepiej?
Jak jeść ostrygi?
Czasami w filmach pojawiają się sceny w restauracji, gdzie główni bohaterzy dostają na stół owoce morza. W takich sytuacjach częstym motywem jest dość kłopotliwe spożywanie homara lub świeżej ostrygi. Jak jeść te wyjątkowe małże? Otóż świeże, surowe sztuki zazwyczaj podawane są już w otwartych połówkach muszli, na talerzu z lodem i cząstkami cytryny. Aby móc się delektować ich wyjątkowym smakiem, wystarczy lekko skropić mięso cytrusem, przechylić muszlę i całą jej zawartość przelać do ust. Teraz gdy już wiecie, jak się je ostrygi na surowo, możecie z nich przyrządzić również wiele innych, wyśmienitych potraw.
Ostrygi – jak przygotować?
Oprócz najbardziej popularnej wersji na surowo z cytryną, ostrygi można również serwować z dodatkiem sosu czosnkowego, winegretu albo pikantnego tabasco. Podobno dobrze smakują po krótkim grillowaniu w towarzystwie białego wina. Jak przyrządzać ostrygi na różne sposoby popularne w innych rejonach świata? Irlandczycy spożywają je z pieczywem oraz kuflem ciemnego piwa, z kolei w Anglii najlepiej smakują po owinięciu bekonem, spanierowaniu i usmażeniu na złoto. Ostrygi są także bazą popularnego w Azji sosu, będącego ważnym składnikiem wielu wyśmienitych potraw.
Wyjątkowy sos ostrygowy
Już niewielka ilość tej intensywnej w smaku, płynnej przyprawy nadaje potrawom unikalnego, orientalnego smaku. Sos ostrygowy doskonale uzupełni łagodny smak makaronu jajecznego z kurczakiem, kolendrą i świeżą marchewką, podkreśli charakterystyczny aromat brokułów po chińsku, oraz chrupiących ciasteczek krabowych w złocistej panierce. Niewielką ilość płynu warto dodać również do orientalnej wołowiny z orzechami albo przepysznych smażonych warzyw z woka, za którymi przepadają zarówno dorośli, jak i najmłodsi domownicy. Smacznego!
Komentarze (0)