Jak kisić cukinię? Jak ją ukisić na zimę?
Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok. Szczególnie, gdy przygotuje się z niej przepyszne kiszonki. Poniżej przedstawiamy 2 przepisy na to, jak kisić cukinię.
Jak zrobić cukinie kiszoną – Lista produktów
Kiszenie cukinii należy rozpocząć od przygotowania listy niezbędnych składników oraz słoików.
Składniki:
- Cukinia – 2 sztuki ok. 1500 g
- Sól – 15 g
- Pieprz – kilka ziarenek (po 3-4 do każdego słoika)
- Czosnek – 50 g (1 ząbek na 1 słoik)
- Koperek – 100 g
- Chrzan – 1 korzeń
- Woda – 1 litr
- Ziele angielskie – 2 ziarenka na 1 słoik
- Liść laurowy – 1 liść na 1 słoik
Jak kisić cukinie? Przygotowanie
Kiszenie cukinii wygląda podobnie, jak przygotowywanie kiszonki z ogórków i można to zrobić w solance czy w słoikach. Jednak na potrzeby tego tekstu skupimy się na słoikach, które należy odpowiednio przygotować.
Przed obróbką produktów najpierw wyparzcie słoiki, by w naczyniu nie doszło do rozwoju niechcianych drobnoustrojów. Wygodnie jest kisić ją w słoikach o objętości 0,5 l.
Jak zakisić cukinie? Przepis
Krok 1. Przygotowanie cukinii
Najpierw umyjcie cukinie. Następnie odetnijcie górną część cukinii i pokrójcie ją w słupki tzw. ćwiartki lub ósemki. Długość słupka powinna wynosić ok. 7 cm, choć w głównej mierze zależy do od tego, jakie słoiki będą wykorzystywane do kiszenia.
Krok 2. Sól
Teraz w wodzie rozpuśćcie sól, by przygotować solankę. Najprościej przygotować ją w proporcji 1:1 (czyli 1 łyżka soli na 1 litr wody). Po rozpuszczeniu soli ugotujcie wodę, a następnie pozostawcie ją do przestygnięcia.
Krok 3. Napełnienie słoików
W słoikach np. 0,5 l ułóżcie słupki cukinii. Dodajcie do nich 3 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, koper i czosnek na sam wierzch. Za dodatki może posłużyć również gotowa mieszanka do ogórków kiszonych, która w składzie zawiera koper, gorczycę, suszony chrzan, pieprz i liście laurowe.
Krok 4. Zalewanie
Gdy wszystkie składniki są w słoikach, zalejcie je solanką do samej góry i szczelnie zakręćcie. Pamiętajcie, by cukinię układać ciasno i zalać wodą tak, by warzywo było całkowicie przykryte – wtedy kiszonka nie spleśnieje.
Krok 5. Kiszenie
Słoiki ustawcie w suchym i chłodnym miejscu na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (w tym czasie słoiki mogą charakterystycznie syczeć). Potem pozostawcie je do zakiszenia na ok. 2 tygodnie w chłodnym i suchym miejscu. Im dłużej słoiki będą zamknięte, tym cukinia bardziej się ukisi.
Jak kisić cukinie na zimę?
Podstawowy przepis to tylko preludium do wariacji kulinarnych, w których cukinia odegra główną rolę. Świetnym pomysłem jest również ukiszenie jej z dodatkami np. imbirem, dzięki czemu kiszonka doskonale wpisze się w typowe dla zimy menu.
Do przygotowania kiszonej cukinii z imbirem potrzebujecie tych samych składników co w przepisie tradycyjnym, jednakże można go urozmaicić o mały (ok. 4 cm) korzeń imbiru. Ilość prac i kolejność jest taka sama jak w przypadku przepisy tradycyjnego. Warto jednak pamiętać, żeby przed włożeniem imbiru obrać go np. łyżeczką.
Co zrobić z kiszonej cukinii?
Wariacji kulinarnych z cukinią w roli głównej jest jednak o wiele więcej. Doskonale sprawdzi się ona również w roli bazy pod sałatkę do słoików lub w połączeniu z curry.
A co zrobić, gdy kiszonka jest już gotowa?
Kiszona cukinia może posłużyć, jako baza lub dodatek do sałatek, czy też coś na miarę surówki do obiadu (jak np. ogórki kiszone). Warto nią urozmaicać kanapki lub zjeść, jako przekąskę.
Kiszona cukinia – smak, który warto sprawdzić
Kiszenie cukinii to ciekawy sposób na przechowywanie tego delikatnego warzywa. Nie oznacza to jednak, że musicie ograniczać się do podstawowych przepisów. W przypadku smakoszy warto pokusić się o dodanie do kiszonek chili, które doda jej pikantnego smaku.
Komentarze (0)