Jak konserwować pesto? Jak długo można przechowywać je w lodówce?
Pesto większości z nas kojarzy się z kuchnią włoską. Jego najpopularniejsze warianty przygotowywane są na bazie bazylii lub suszonych pomidorów. Na tym jednak kreatywność kucharzy się nie kończy, a przepisów na mniej oczywiste specjały nie brakuje. Gdy już wybierzemy główny składnik, zastanowić się trzeba nad równie ważną kwestią – jak konserwować pesto, by nie musieć spożyć go podczas jednego posiedzenia w jadalni? Jak długo można przechowywać pesto w lodówce? Postaramy się przybliżyć ten temat.
Jak konserwować pesto na “tysiąc” sposobów
O najbardziej znanych pesto już wspomnieliśmy. Jednak na tym nie kończą się możliwości przygotowania gęstego dipu, który idealnie pasuje do makaronów, pieczywa czy mięs. Wybornie smakuje pesto z pietruszki, jarmużu albo liści rzodkiewki. Rosnącą popularnością cieszą się także pesto z rukoli oraz czosnku niedźwiedziego – zwanego także cebulą czarownicy. Szefowie kuchni, którzy nie boją się wyzwań, przyrządzają ten specjał z pospolitej pokrzywy. Efekty do banalnych z pewnością nie należą.
Jak konserwować pesto?
Samo jego zrobienie zazwyczaj sprowadza się do zmiksowania głównego składnika z oliwą, przyprawami (zwłaszcza solą) i dodatkami, np. uprażonymi na suchej patelni orzechami. Tak właśnie wygląda to w przypadku cebuli czarownicy. Zastanawiasz się, jak przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego? Podziel je na porcje i przełóż do małych słoiczków o pojemności nie większej niż 200 mililitrów. Możesz na wierzch wlać dodatkową porcję oliwy, która pomoże zachować walory smakowe i kolor tej wyjątkowej rośliny.
Jak długo można przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego? Konieczne będzie umieszczenie pojemników w lodówce. Nie zwlekaj jednak z degustacją. Pesto będzie nadawać się do jedzenia przez nie dłużej 5 dni.
Przechowywanie pesto z rukoli. Jak długo można przechowywać pesto w lodówce?
Nieco pikantna zielenina świetnie nadaje się do przyrządzenia wyrazistego pesto, które będzie doskonale współgrać z innymi, bardziej delikatnymi produktami. By przedłużyć trwałość pesto z rukoli niektórzy decydują się na pasteryzowanie słoiczków z apetyczną zawartością. Metoda ta wzbudza jednak pewne wątpliwości. Może się okazać, że przez działanie wysokiej temperatury zielone pesto straci swój atrakcyjny kolor. Zdarza się, że nie pozostaje to bez wpływu na smak potrawy.
Podobnie jak w przypadku pesto z czosnku niedźwiedziego, poleca się przygotować jednorazowo taką ilość, by dało się ją spożytkować w miarę na bieżąco. Czas przechowywania pesto z rukoli lodówce nie powinien przekraczać 5 dni. Jeśli to dla ciebie za mało, lepszym pomysłem jest zamrożenie pesto w pojemnikach nadających się do przechowywania żywności w zamrażalce.
Spróbuj swoich sił w przygotowaniu domowego pesto!
Bazylia, czosnek, parmezan, orzeszki piniowe, oliwa i pieprz – to właśnie znajdziesz w naszym prostym i szybkim przepisie na pesto, będące idealnym dodatkiem do spaghetti albo penne. Zmodyfikuj listę zakupów i zaopatrz się w orzechy włoskie, ponieważ do tagliatelle z orzechowym pesto są one nieodzownym dodatkiem. Z kolei pesto z natki pietruszki i czosnku będzie trafnym wyborem, gdy postanowisz przyrządzić smakołyk, wykorzystując produkty z własnej grządki.
Koniecznie skosztuj pesto z jarmużu do chleba, któremu nie brakuje elegancji za sprawą sera peccorino. Fantastycznie smakuje z chrupiącymi tostami! Zastanawiając się nad daniem głównym, rozważ przyrządzenie karkówki z pesto z suszonych pomidorów. Soczyste mięso z wyrazistymi dodatkami zrobi furorę podczas uroczystego obiadu.
Komentarze (0)