Sprawdzają się w roli przystawki, przekąski na zimno, dodatku do mięs i różnorodnych sosów. Marynowane grzyby mają w sobie to „coś”! Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Lepszy rydz niż nic - jakie grzyby marynować?

Grzyby charakteryzują się dość neutralnym smakiem. Z tego względu marynować można właściwie wszystkie rodzaje. Koneserzy wyróżnili kilka gatunków, które smakują zdecydowanie najlepiej. W tym apetycznym gronie znalazły się rydze, borowiki, podgrzybki, maślaki, gąski, kurki, opieńki, prawdziwki, pieczarki i koźlarze.

Jak obchodzić się z grzybami?

Nie trzeba włożyć wiele wysiłku, by dowiedzieć się, jak marynować grzyby leśne. Najważniejsze informacje wystarczą, by móc cieszyć się ich niezrównanym smakiem jeszcze długo po sezonie!

- W słoiku umieszczajmy grzyby najlepszej jakości – świeże i twarde.

- Wybierajmy małe egzemplarze, by bez problemu zmieściły się w słoikach. Jeśli grzybobranie było wyjątkowo udane i trafiliśmy na same duże sztuki, należy podzielić je na połówki lub ćwiartki.

- Przed ugotowaniem niezbędne jest ich dokładne oczyszczenie i wypłukanie.

Marynowanie krok po kroku

Pomysłów na marynowane grzyby jest mnóstwo. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubimy najbardziej. Mimo szerokiego wyboru produktów, trzeba przyznać, że przepis na to, jak marynować grzyby w occie nigdy się nie starzeje! Do tej pory nie próbowaliście? To będzie przyjemna lekcja gotowania.

  1. Oczyszczone grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Wystarczy około 5 minut. Dodatek soku z cytryny pozwoli zachować ich zachęcający kolor.
  2. Umieszczamy je na durszlaku i płuczemy zimną wodą.
  3. Krok następny to zalewa. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Po zagotowaniu na scenę wkracza kluczowy składnik – ocet. Zalewę należy ponownie doprowadzić go wrzenia.
  4. To dobry czas na przygotowanie słoików. Należy je dokładnie wyczyścić, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Zwróćmy uwagę czy zakrętki są suche i bez żadnych uszkodzeń.
  5. Do słoików wrzucamy grzyby, cebulę i gorczycę. Wlewamy gorącą zalewę, słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną.
  6. Marynowane grzyby nadają się do jedzenia już po kilku dniach. Zaliczają się do wyjątkowo trwałych przetworów, które można przechowywać miesiącami.

Zapraszamy do stołu!

Przepis dotyczący tego, jak marynować grzyby nie ma już przed nami tajemnic. To idealny moment, by wykorzystać tę wiedzę w praktyce! Na pierwszy ogień idą marynowane kurki. Ich kapelusze świetnie prezentują się w słoikach, ale jeszcze lepiej na talerzach. Wyborny dodatek do mięs. Zwłaszcza, gdy mowa o sakiewkach ze schabu faszerowanych grzybami - znakomitymi na rodzinny obiad. W czasie ważnych uroczystości na stole nie może zabraknąć błyskawicznych śledzi po szlachecku w majonezie. One nigdy nie wychodzą z mody! Po słoiki z marynowanymi grzybami warto sięgać bez specjalnej okazji. Rybne pulpeciki z sosem tatarskim są uwielbiane przez małych i dużych. To najlepszy sposób na zaserwowanie ryby bez obaw o połknięcie ości. Co powiecie na odrobinę słodyczy? My jesteśmy jak najbardziej „za”, ponieważ sosem tatarskim z rodzynkami z powodzeniem urozmaicimy mięsa, kanapki, jajka i świeże warzywa. Wolicie więcej pikanterii? Na to też mamy radę! Przepis na sos pieczarkowy ostry skutecznie podniesie temperaturę w kuchni.