Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą? Dowiedz się więc już teraz, jak zamrozić bób w prawidłowy sposób.

Mrożenie bobu – jaki bób wybrać?

Zanim przystąpisz do mrożenia, poświęć chwilę na wybór odpowiedniego warzywa. Do przechowywania w zamrażarce najbardziej nadają się młode ziarna z końca czerwca i początku lipca. Jak sprawdzić, czy bób jest młody? Zwróć uwagę na jego kolor, zapach i wielkość ziaren. Świeże warzywo ma zielony odcień i jasnozielone lub zielono-żółte końcówki, pachnie podobnie jak zielony groszek, a jego ziarna są raczej małe. Bób o szarym, pożółkłym lub brązowym zabarwieniu jest najczęściej przejrzały.

Czego potrzebujesz do mrożenia bobu?

Przed mrożeniem bobu zaopatrz się w woreczki foliowe, najlepiej ze strunowym zamknięciem, garnek, durszlak i kuchenne ścierki.

Jak mrozić bób?

Przed umieszczeniem bobu w zamrażarce najlepiej go zblanszować. Ten prosty i krótki zabieg sprawi, że warzywo dłużej pozostanie świeże oraz zachowa się jego smak, kolor i twardość.

1. Zagotuj w garnku wodę, a następnie wrzuć bób do wrzątku i gotuj przez około minutę. Zblanszowany bób odcedź na durszlaku i polej zimna wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

2. Następnie ułóż warzywo na kuchennych ściereczkach.

3. Gdy już całkowicie ostygnie, umieść bób w woreczkach foliowych i włóż do zamrażarki.

Czy surowy bób można zamrozić? A ugotowany?

Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić surowy bób. Jak najbardziej! Lepiej jednak umieścić w zamrażarce bób poddany wcześniej blanszowaniu, dzięki któremu zachowa on wiele swoich właściwości oraz prościej będzie go obrać po odmrożeniu z łupin. Aby zamrozić surowy bób, wyłuskaj go, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przełóż go do woreczków foliowych i umieść w zamrażarce.

Zastanawiasz się też nad tym, czy można zamrozić ugotowany bób? Można, ale o wiele lepszym pomysłem jest ugotowanie warzywa przed samym spożyciem.

Jak gotować zamrożony bób?

Wiesz już, jak mrozić bób, ale jak ugotować go po wyjęciu z zamrażarki? Wystarczy, że wrzucisz zamrożony bób do wrzątku – gotuj go, aż ziarna zmiękną. Gotowanie może trwać zarówno 10, jak i 25 minut – czas zależy od tego, czy bób był młody, czy może starszy. Warzywo możesz także ugotować na parze bądź upiec w piekarniku. Gotowy bób doskonale będzie smakował z roztopionym masłem i czosnkiem.