Jak obrać i jeść granat? Jego owoce w twardych łupinkach kryją niezwykle soczyste i słodkie nasiona. Jak zatem wydobyć z wnętrza granatu to, co najlepsze? Sprawdź kilka prostych porad i zastosuj je.
Jak wybrać granat?
Jadalna część owocu, czyli jego nasiona, ukryta jest pod grubą łupiną. Jak wybrać granat, by mieć pewność, że jego wnętrze jest smaczne? Warto pamiętać, że nasiona w lekkich owocach będą mało soczyste. Tym, po czym od razu poznasz, co owoc kryje w środku, jest jego skórka. Jeśli jest żółta, nasiona będą jasnoróżowe, słodkie, ale mało wyraziste w smaku. Jeśli jest czerwona – wnętrze również będzie miało intensywną purpurową barwę i słodki smak, z lekko wyczuwalną kwaskowatą nutą. Skórka powinna być gładka, lśniąca i bez plam, niezbyt twarda. Jeśli znajdziesz taki owoc, weź go do ręki. Powinien być dość ciężki. Będzie to świadczyło o tym, że jest odpowiednio dojrzały i zawiera w sobie dużą ilość soku. Lekkie owoce mają go mało.
Jak obrać i jeść granat?
Masz już wybrany idealny owoc i zastanawiasz się jak obrać granat? Miąższ wokół nasion jest bardzo soczysty, łatwo pryska z owocu, a sok trudno się spiera z tkanin – warto zatem znać przydatne triki. Jest kilka sposobów, by oszczędzić to, co w granacie najlepsze, a przy okazji zrobić to sprawnie. Poniżej dwa z nich:
- Natnij granat jak pomarańczę, i rozłamuj, wybierając pestki. Pamiętaj, aby – w razie konieczności – oczyścić je z niejadalnych, białych błonek.
- Natnij skórkę w poprzek granatu, a następnie zdecydowanym ruchem przekręć go, by się otworzył. Połóż połówkę na dłoni, skórą do góry, i stukaj w nią tłuczkiem do mięsa. Pestki wypadną na dłoń. Sprawdź, czy nie ma między nimi białej skórki i użyj ich od razu, na przykład do sałatki z kuskusem i granatem.
Do czego wykorzystać granat?
Jeśli wiesz już, jak wybrać i jak obrać granat, zacznij wykorzystywać go w kuchni.
- To doskonały dodatek do słodkich dań i owocowych deserów. Słodkie miseczki z owocami wypełnij kulkami melona albo arbuza, granatem oraz polewą czekoladową.
- Dzięki swojej delikatnej kwaskowatości i cierpkości, nasiona granatu doskonale sprawdzają się jako składnik wytrawnych dań, podkreślając ich smak. Filety z kurczaka w sosie z granatów to pyszny sposób zarówno na uroczysty posiłek, jak i codzienny obiad.
- Słodycz granatu doskonale komponuje się też z ostrymi składnikami. Nadaje także potrawom i dodatkom chrupkości.
Granat ma wiele walorów smakowych, doskonale sprawdzi się również jako dekoracja tortów bezowych albo deserów lodowych. Sprawdź i przekonaj się, że wybór i obieranie granatu są naprawdę proste. Pozostaje tylko zastanowić się, do jakich dań go użyjesz. A możliwości jest naprawdę wiele.
Komentarze (0)