Największe zainteresowanie pączkami przypada na końcówkę karnawału i, rzecz jasna, tłusty czwartek. W pozostałe dni w roku również stanowią niezwykle kuszący przysmak dla każdego łasucha, dlatego na zakupach w cukierni dajemy ponieść się emocjom. Ich smażenie lub pieczenie w domu również często kończy się tym, że cierpimy na pączkową klęskę urodzaju. Czy mrożenie pączków to dobry pomysł? Co zrobić, gdy nasz słodki zapas nie smakuje już tak dobrze, jak pierwszego dnia? Jak odświeżyć pączki? Podpowiadamy!
Pączki świeże na drugi dzień – jak to zrobić?
Tuż po usmażeniu lub przyniesieniu ze sklepu zachwycają puszystością i delikatnością, lecz czasem wystarczy kilkanaście godzin, by nawet świeże pączki na drugi dzień stały się czerstwe i niezbyt smaczne. Na szczęście istnieje bardzo prosty patent na to, jak odświeżyć pączki, dzięki któremu można szybko przywrócić ich walory. Potrzebna będzie do tego tylko… kuchenka mikrofalowa! Suchego pączka wystarczy podgrzewać przez 10-15 sekund (w zależności od mocy urządzenia i stanu deseru), by znów stał się cudownie miękki.
Na co trzeba zwrócić uwagę?
Z jedzeniem nie zwlekaj. Odświeżonego w ten sposób pączka zjedz od razu, ponieważ szybko wróci do stanu sprzed pobytu w mikrofali. Uważaj też na nadzienie. Płynna marmolada, dżem, czekolada czy krem w mgnieniu oka staną się bardzo gorące.
Jak odświeżyć pączki w piekarniku?
To bardzo dobry sposób dla osób, które nie posiadają lub nie są przekonane do używania mikrofalówki. Sprawdzi się wtedy, gdy jednorazowo chcesz odświeżyć pączki w większej ilości i w gronie rodziny lub znajomych zasiąść do słodkiego poczęstunku.
Pączki ułóż na blasze i wstaw do pieca nagrzanego do 90-100°C. Powinny spędzić w nim kilkanaście minut, zazwyczaj zajmuje to mniej więcej kwadrans. By pączki nie wyschły, na najniższym poziomie piekarnika umieść żaroodporne naczynie napełnione wodą.
Czy pączki można mrozić?
Nie są stałymi bywalcami naszych zamrażarek, ale tak – mrożenie pączków jest, jak najbardziej możliwe. Uchroni nas przed wyrzucaniem nadmiaru jedzenia. Decyzję o mrożeniu trzeba podjąć jak najwcześniej. Widzisz, że porcja pączków jest dla ciebie za duża i nie będziesz w stanie zjeść ich w ciągu kilku najbliższych godzin? Nadprogramowe pączki wstaw do zamrażarki.
Co zrobić, żeby pączki były dłużej świeże?
Pączki świeże na drugi dzień, a nawet dłużej? Tak, to możliwe! Wszystko zależy od właściwego przechowywania. Jeśli poznasz jego sekrety, może się okazać, że wcale nie będziesz potrzebować sposobów na odświeżenie pączków i nie zaczniesz zastanawiać się, czy można mrozić pączki.
Sprawa jest prosta. Pączki należy owinąć serwetką lub jednorazowym ręcznikiem i włożydo papierowej torby.
Niech karnawał trwa cały rok!
To naprawdę proste – wystarczy zapoznać się z naszym przepisem na domowe pączki z marmoladą, a będziesz w stanie przygotować swój ulubiony smakołyk bez specjalnej okazji. Kontynuując rozpieszczanie podniebienia, zrób pączki, które tym razem solidnie nadziejesz konfiturą wiśniową – palce lizać! Jeśli przygotujesz zbyt dużą porcję, skorzystaj z naszego sposobu na mrożenie pączków. Sprawdź, czy masz w lodówce twaróg. Będzie potrzebny do przyrządzenia pączków serowych, które są idealne dla wielbicieli delikatnych wypieków. Zamiast szukać dziury w całym, zajrzyj do receptury pączków z dziurką i podaj je w bardzo wyszukany sposób. My postawiliśmy na lody i sos morelowy! Wybierz się w podróż za ocean wraz z makaronowymi donutami, czyli pączkami po amerykańsku. Nie potrzebujesz do tego ani wizy, ani paszportu.
Komentarze (0)