Jak ozdobić sernik? Co można dać na wierzch ciasta?

Nie sposób znaleźć osobę, która nie lubi sernika. Szczególnie uwielbiany jest ten w wydaniu świątecznym. Trudno oprzeć się jego puszystej i delikatnej konsystencji oraz aromacie pomarańczy oraz wanilii. Marzy Wam się takie ciastko na Wigilię i święta? Podpowiadamy, jak przygotować oraz jak ozdobić sernik.

Sernik – co to za ciasto? Jak je ozdobić?

Sernik to jedno z najczęściej i najchętniej pieczonych ciast. Pojawia się na polskich stołach zarówno w święta jak i na co dzień. Ceniony jej przede wszystkim za wyjątkowy smak oraz wiele różnych form podania.

Jak sama nazwa wskazuje, jego podstawą jest specjalnie przygotowany ser, kruche ciasto i dodatki. Co ciekawe nie jest to tylko polski deser. Pojawia się on w wielu różnych krajach Europy, Stanach Zjednoczonych czy Japonii.

Jaki ser do sernika?

Na to, czy sernik jest dobry czy nie, największy wpływ ma ser. Do przygotowania idealnej masy serowej najlepiej wybrać świeży twaróg tłusty lub półtłusty. Następnie należy go trzykrotnie zmielić maszynką do mięsa. Nada mu to puszystości i lekkości.

Jeśli nie chcecie samemu przygotowywać masy serowej, możecie kupić już gotową. Koniecznie sprawdźcie jednak jej skład.

Serniki to ciasta mało skomplikowane, ale lubiące płatać figle. Aby uniknąć nieprzewidzianych katastrof, najlepiej skorzystajcie z jednego z naszych przepisów na wyśmienity sernik. Gdy już będzie gotowy warto zastanowić się nad jego wykończeniem. Poniżej przedstawimy Wam, co można dać na wierzch sernika.

Jak udekorować sernik?

Na pewno zastanawiacie się, czym udekorować sernik? Istnieje wiele sposobów, choć tak naprawdę każdy robi to według własnego pomysłu i uznania. Pozwólcie, że przedstawimy Wam kilka naszych sposobów jak udekorować wierzch sernika.

  • Polewa czekoladowa – jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na wykończenie sernika. Decydując się na czekoladę, macie wiele możliwości. Możecie wykorzystać czekoladę gorzką, mleczną lub białą. Polewa idealnie komponuje się z posypką z wiórków kokosowych.
  • Kruszonka – jest to elementem dekoracyjny, który jednocześnie dopełnia ciasto smakiem oraz ciekawą teksturą. Robi się ją z masła, mąki i cukru. Jej wykonanie jest banalnie proste a walory wizualne i smakowe wyśmienite.
  • Lukier – opcja dla osób, które ponad wszystko kochają słodkości. Lukier również można posypać wiórkami kokosowymi lub skórką z pomarańczy.
  • Pianka z rosą – śmiało można powiedzieć, że jest to najbardziej elegancki sposób dekoracji sernika. Co prawda wymaga trochę pracy, ale daje spektakularne efekty. Polega on na wyłożeniu wierzchu ciasta bezową pianką. Po wyjęciu z piekarnika na powierzchni pianki skrapla się cukier, tworząc kropelki przypominające rosę.
  • Frużelina – a może coś kwaśnego? Dla osób, które lubią słodki smak przełamać czymś owocowym. W tej opcji można wybrać frużelinę lub owoce zalane w galaretce. Oprócz owocowego smaku nada to ciastku trochę koloru.
  • Cukier puder – posypka z cukru pudru to wersja najprostsza, ale również bardzo elegancka.

Jak udekorować sernik? Prosto i ze smakiem!

Jeśli urządzacie wigilijną kolację, nie może na niej zabraknąć pysznego sernika. Przygotujcie wyjątkowo pyszny sernik z krówkami lub sernik z białą czekoladą – te wykwintne propozycje wywrą na Waszych gościach odpowiednie wrażenie. Wiecie już jak ozdobić lub czym posypać sernik, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować upiec go już na te święta!