Jak piec gęsie udka, aby były soczyste? Jak dobrać temperaturę?
Gęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku. A o tym, jak piec gęsie udka, aby były soczyste, dowiecie się poniżej.
Pieczone udka gęsie – do czego pasują?
Możliwości są niemalże nieograniczone, ponieważ udka z gęsi świetnie pasują do ziemniaków, warzyw, owoców i czerwonego wina. Choć często podawane są w tradycyjnej odsłonie, np. z jabłkami i czerwonym winem, to nic nie stoi na przeszkodzie, byście dodali do nich pomarańcze czy morele.
Choć to dodatki odgrywają kluczową rolę w tworzeniu nietuzinkowego smaku, to na nic zda się wariacja kulinarna, jeśli mięso z piekarnika wyjdzie przesuszone. Jak więc piec gęsie udka, aby były soczyste?
Udka z gęsi – jak upiec?
Poniżej znajdziecie tradycyjny przepis na pieczenie gęsich udek. Korzystając z niego, możecie oczekiwać, że po wyjęciu z piekarnika mięso będzie soczyste i przepełnione smakiem.
Do przygotowania pieczonych udek gęsich potrzebujecie:
- 4 gęsich udek
- 4 ząbki czosnku
- 1 główki czosnku, przekrojonej na pół – do pieczenia
- 1 łyżeczki majeranku
- 2 gałązki tymianku
- Soli
- Pieprzu
- Ewentualnie białego lub czerwonego wytrawnego wina – ok. 100 ml
Pieczone udka gęsie – przygotowanie
- Udka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz majerankiem.
- Wkładamy udka do naczynia żaroodpornego skórą do dołu i przykrywamy szczelnie pokrywą, po czym chowamy całość do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin.
- Wyciągamy mięso i stawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
- Następnie do naczynia wlewamy wino, dodajemy przeciętą główkę czosnku i tymianek. Przykrywamy całość przykrywką.
- W jakiej temperaturze piec gęsie udka? Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 2,5 godziny.
- W połowie czasu odwracamy mięso skórą do góry.
- Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by skórka nabrała złotego koloru.
W jakiej temperaturze piec gęsie udka?
Choć w powyższym przepisie udka gęsie pieczone są w temperaturze 160 stopni, nie jest to regułą. Szkół pieczenia gęsiny jest kilka i każda z nich inaczej patrzy na przygotowanie mięsa.
Równie dobrze sprawdzi się ten przepis:
- Wstawcie mięso do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczcie przez 30 min.
- Po tym czasie wyjmijcie mięso i dodajcie wino, a kolejno włóżcie ponownie do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2,5 godziny.
- Na 15 minut przed końcem odkryjcie udka, posmarujcie miodem i pozostawcie, by się zarumieniło.
Udka z gęsi wolno pieczone – przepis dla cierpliwych
Pieczenie gęsich udek to istna sztuka. Szczególnie gdy zależy Wam na tym, by mięso było soczyste.
Dla osób, które obawiają się, że szybkie pieczenie w wysokiej temperaturze skończy spalenizną, dobrze sprawdzi się poniższy przepis:
- Udka ułożyć na brytfance, przyprawić czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić na 4 godziny do piekarnika nagrzanego do 130°C.
- Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200°C, zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 20 minut, do momentu zarumienienia skórki.
Pieczone udka gęsie to istny rarytas kuchni polskiej. Warto byście wypróbowali każdy z wyżej wymienionych przepisów i ocenili na „własnej skórze”, który z nich okazał się najlepszy.
Komentarze (0)