Awokado to pyszny i bardzo uniwersalny owoc, z pomocą którego można przygotować wiele smacznych, efektownych i wykwintnych frykasów. Doskonale sprawdza się jako składnik koktajli, sałatek, dipów i past. Mimo to w kuchni przydają się nie tylko sprawdzone przepisy na jego wykorzystanie. Nieodzowna jest również wiedza związana z przechowywaniem awokado, by nie zmarnować nawet kawałeczka. Jak przechowywać awokado, by móc jak najdłużej cieszyć się jego smakiem? Poznajcie nasze sprawdzone wskazówki!
Jak przechować awokado? To zależy!
Nie ma jednego słusznego sposobu na to, jak przechowywać awokado. Zanim zgłębimy ten temat, należy ocenić czy na pewno mamy do czynienia z owocem w pełni dojrzałym. Jeśli zbytnio się pospieszymy, awokado będzie nie tylko twarde, ale też bardzo gorzkie. Jak rozpoznać dojrzałe awokado?
- Błyszcząca skórka awokado powinna mieć głęboki, zielony kolor.
- Należy wybierać jędrne, sprężyste egzemplarze. Pod wpływem delikatnego nacisku palca, awokado powinno odkształcić się i po chwili wrócić do pierwotnego stanu.
- Twarde sztuki awokado są jeszcze niedojrzałe. Z kolei, jeśli w owocu pozostanie wgniecenie, stanowi to sygnał, że awokado nie jest już pierwszej świeżości i nie nadaje się do spożycia.
Jak przechowywać awokado dojrzałe?
Podczas zakupów udało się znaleźć awokado idealne. Jak w przypadku większości warzyw i owoców, nie należy zbyt długo zwlekać z ich zjedzeniem i najlepiej jest zużyć je od razu. Jeśli jednak zrobiliście większy zapas, nic straconego. Właściwe przechowywanie awokado to klucz do kulinarnego sukcesu.
- Dojrzałe awokado w całości przechowuj w lodówce. Z degustacją można poczekać 2-3 dni.
- Jeśli owoc został już przekrojony, również powinno się umieścić awokado w lodówce. Nie usuwaj pestki – pomoże zachować świeżość owocu.
- Odsłonięte części dodatkowo skrop sokiem z cytryny i owiń folią spożywczą, by miąższ nie sczerniał. Im mniejszy dostęp owocu do tlenu, tym lepiej!
Niedojrzałe awokado – jak przechowywać i jak przyspieszyć proces dojrzewania?
Jeśli nie lubicie robić zakupów zbyt często, kupno nie do końca dojrzałych owoców jest dobrym pomysłem. Takie awokado w lodówce może spędzić nawet 2 tygodnie. Gdy jednak zależy ci na czasie i nie możesz doczekać się potraw z awokado, możesz przyspieszyć dojrzewanie owocu. Jak to zrobić?
- Awokado przechowuj w temperaturze pokojowej, lecz unikaj bezpośredniej ekspozycji na promienie słoneczne. Możesz włożyć je do papierowej torby.
- Owoc dojrzeje jeszcze wcześniej, jeśli podczas przechowywania awokado w jego pobliżu umieścisz jabłka albo banany. Wydzielają one enzymy, dzięki którym awokado szybciej – po około 2 dniach - będzie nadawać się do zjedzenia.
Awokado w akcji – pomysły na smaczne dania
Ilość możliwości zaserwowania awokado może zaskoczyć nawet tych kucharzy, którzy na co dzień zajmują się przygotowywaniem posiłków dla siebie i bliskich. O guacamole słyszała pewnie większość z nas. Tym razem nieco zmodyfikujemy klasyczną recepturę, by podać grillowane warzywa z salsą awokado, w której pojawią się także kapary i świeża bazylia. Menu przyjęcia przy grillu warto urozmaicić sałatką z awokado, która okaże się idealnym uzupełnieniem pieczonych mięs.
Awokado wykorzystuj zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić na gościach duże wrażenie. Rożki z tortilli z krewetkami i awokado wyglądają jak danie z renomowanej restauracji. Wiesz już, jak przechowywać awokado, by nie traciło świeżości zbyt szybko? Podany w wysokich naczyniach krem z awokado z wędzonym łososiem to kolejny sprawdzony sposób na nietuzinkową przystawkę.
Spójrzcie na owoc z jeszcze szerszej perspektywy, a zobaczycie, że awokado z łososiem to nie tylko pyszne danie, ale też oryginalny pomysł na jego podanie. Wiedzieliście, że owoc doskonale smakuje również na gorąco? Pieczone awokado z suszonymi pomidorami i parmezanem, aż się prosi o skosztowanie!
Komentarze (0)