Jak przechowywać babkę po upieczeniu? Jak długo?

Często pieczecie babkę? A jeśli tak, to na jakie okazje? Według nas świetnie pasuje na świąteczne stoły i wszelkie uroczystości rodzinne. Babka to dobry pomysł na pyszny deser, bo nie wymaga wielu składników ani zaawansowanej wiedzy cukierniczej. Na pewno nie zawsze zdołacie zjeść ją w ciągu jednego lub dwóch dni. Dlatego dziś dowiecie się, jak przechowywać babkę po upieczeniu oraz jak długo można babkę przechowywać. Zaczynajmy!

Babka – skąd wzięła się nazwa?

Jak myślicie, dlaczego ten charakterystyczny wypiek z otworem w środku nazywamy babką? Prawdopodobnie dlatego, że swoim kształtem przypomina falbaniastą spódnicę, którą nosiły dawniej staruszki. Inni uważają, że nazwa pochodzi od charakterystycznego, wysokiego koka, który kiedyś nosiły gospodynie na polskich wsiach. Które wytłumaczenie jest Wam bliższe?

Babka piaskowa – przepis

Dzięki temu prostemu przepisowi otrzymacie pyszną, lekką i puszystą babkę piaskową. Pamiętajcie, by składniki wyjąć wcześniej z lodówki, bo powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania na wierzch upieczonej babki

Jak zrobić babkę piaskową?

  1. Oddzielcie białka od żółtek. Mąkę i skrobię wymieszajcie.
  2. Masło utrzyjcie z solą na jednolitą masę. Potem stopniowo dodawajcie cukier, a następnie po jednym żółtku.
  3. Połączcie masę z wymieszanymi mąkami.
  4. Ubitą z białek pianę dodawajcie porcjami do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką.
  5. Przełóżcie ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  6. Pieczcie około 1 godzinę w 160 stopniach.
  7. Pozostawcie babkę do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
  8. Potem wyjmijcie ją z formy i posypcie cukrem pudrem.

Jak przechowywać babkę piaskową?

Przede wszystkim babkę należy zabezpieczyć przed wysychaniem i to niezależnie, czy zostawiacie ciasto na stole, w szafce, czy w lodówce. Najlepiej mieć do tego specjalne pojemniki na ciasto.

Pojemniki dostępne są w różnych kształtach i wielkościach. Jeśli żadnego nie macie, możecie owinąć babkę w folię spożywczą lub aluminiową, albo włożyć do woreczka.

Jak długo można przechowywać babkę?

W temperaturze pokojowej 3-4 dni, a w lodówce nawet tydzień.

Babka drożdżowa – przepis

Ten prosty przepis daje Wam gwarancję, że babka zawsze się uda i będzie naprawdę pyszna. Składniki:

  • 300 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 80 g wcześniej roztopionego i ostudzonego masła
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bakalii

Przygotowanie:

  1. W mleku rozpuśćcie łyżkę cukru, drożdże, 3 łyżki mąki i odstawcie na 15 minut.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodajcie resztę mąki oraz cukier, jajko i żółtka.
  3. Miksujcie, powoli dodając masło.
  4. Później przez 5 minut wyrabiajcie je rękami i zostawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Dodajcie bakalie i ponownie wyróbcie.
  6. Przełóżcie do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i znów odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny.
  7. Pieczcie przez 30 minut w 170°C, a potem zostawcie do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Po ostygnięciu posypcie babkę cukrem pudrem lub udekorujcie lukrem.

Jak przechowywać babkę drożdżową?

Ciasto drożdżowe to wypiek, który zachowuje świeżość w temperaturze pokojowej, należy jednak je przykryć. Może do tego służyć oczywiście pojemnik, ale również folia spożywcza. Jeśli chcecie przechowywać babkę drożdżową dłużej niż kilka dni, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją zamrozić.

Jak długo może leżeć w zamrażalniku?

Nawet kilka miesięcy. Po rozmrożeniu babka nadal będzie pyszna i wilgotna, będzie więc mogła cieszyć swoim smakiem niespodziewanych gości.

Podsumowanie

Babka piaskowa to istny rarytas kulinarny. Można ją podawać w wielu odsłonach, a kilkanaście przepisów na babkę w różnych odsłonach znajdziecie na naszej stronie. Zwróćcie uwagę na bajeczną babkę marchewkową oraz babkę z adwokatem. Smacznego!