Jak przechowywać cytryny? Czy można trzymać je w lodówce?
Cytryny to owoce, które często są wykorzystywane do napojów, sosów oraz pysznych potraw. Niektórzy skarżą się na to, że zbyt szybko tracą świeżość. Nie jest to wina owoców, lecz złego przechowywania, które wpływa na zepsucie cytryn. Jak temu zaradzić? Czy cytryny powinny być wkładane do lodówki? Sprawdźcie sami!
Jak przechowywać cytryny?
Każdy owoc smakuje dobrze, gdy jest świeży. Warto więc dowiedzieć się, co można zrobić, aby utrzymać cytryny w dobrej formie na dłużej. Zacznijmy od samego początku, czyli od kupna owoców. Jeżeli wybierzecie w sklepie produkt, który zaczyna się psuć, to nawet najlepsze metody na przechowywanie nie pomogą. Kierujcie się wyglądem skórki, aromatycznym zapachem owocu i jego ogólnymi warunkami zewnętrznymi. Wybraliście już produkt? Teraz czas, by poznać triki, które pozwolą Wam utrzymać świeżość cytryn.
Jak i gdzie przechowywać cytryny? Od wielu lat krążą mity na temat trzymania owoców w lodówce. W przypadku cytryn to wcale nie jest złe rozwiązanie! Niska temperatura pozytywnie wpływa na przydatność owoców, dlatego śmiało możecie włożyć je do lodówki. Jeszcze lepiej będzie, gdy wrzucicie je do miski z wodą i umieścicie w schładzarce. Płyn nie pozwoli, by owoce wyschły. Czy cytryny trzymać w lodówce? Teraz już wiecie, że nie warto słuchać wymyślonych mitów. Śmiało włóżcie je do lodówki i cieszcie się świeżością cytryn!
Świeże cytryny w Twojej zamrażarce!
Wiecie już, że przechowywanie cytryny w lodówce to dobry pomysł. Co jeszcze możecie zrobić, żeby owoce były świeże? Nie musicie szukać daleko, nie tylko lodówka dobrze sprawdzi się do przechowywania cytryn. Możecie włożyć je również do zamrażarki. Na początku odpowiednio przygotujcie cytryny, umyjcie je i przekrójcie. Następnie przełóżcie owoce do plastikowych torebek i szczelnie zamknijcie. Zapakowane cytryny włóżcie do zamrażarki. Gotowe! Wasz produkt po odmrożeniu będzie świeży i pyszny.
Sok z cytryny – przechowywanie
Kupiliście za dużo cytryn i nie wiecie, do czego je wykorzystać? Zawsze możecie przerobić owoce na pyszny sok. W tym przypadku nie będzie to trudne. W jaki sposób przechowywać taki sok? Możecie zamrozić go w foremkach na lód i traktować jako dodatek do napojów. To świetny sposób na letnią lemoniadę! Możecie również przelać sok z cytryn do szczelnie zamkniętego naczynia. W ten sposób będzie on świeży nawet do kilku dni.
Cytryny w kuchni – nasze propozycje
Wiecie już, że przechowywanie cytryn wcale nie jest skomplikowaną czynnością. Czas wykorzystać Wasze świeże owoce do pysznych potraw!
Szukacie inspiracji na smaczny obiad? Na pierwsze danie świetnie sprawdzi się zupa z kurczaka i cytryny. To niezwykle aromatyczna propozycja! Na drugie danie polecamy Wam pójście w morskie klimaty. Co powiecie na pieczonego morszczuka z cytryną? Ta ryba jest delikatna i znakomicie komponuje się z kwaśnym owocem. Koniecznie spróbujcie naszej propozycji w domu!
Nie przepadacie za rybami? Nic straconego! Kurczak pieczony w cytrynie to również niezwykle pyszne danie, które będzie doskonałym rozwiązaniem na obiad. Drób i soczyste owoce zawsze stanowią najlepsze połączenie!
Po obiedzie czas na deser. Jesteśmy pewni, że nikt nie oprze się cytrynowej tarcie z lodami waniliowymi. Wiele osób skarży się na to, że desery są zbyt słodkie. W tej potrawie zdecydowanie nie można na nic narzekać. Kwaśna cytryna i słodkie lody waniliowe to zgrany duet. Eksperymentujcie i cieszcie się możliwościami, które dają Wam świeże owoce. Smacznego!
Komentarze (0)