Zastanawiacie się jak przechowywać czosnek, by w każdej chwili móc wykorzystać go do ulubionych dań? To nic trudnego, wystarczy pamiętać o kilku prostych, lecz ważnych zasadach. Niewłaściwe przechowywanie czosnku może bowiem sprawić, że stanie się on gorzki, zacznie gnić lub wypuszczać jasnozielone kiełki. A wtedy nie nadaje się już do użycia. Podpowiadamy jak przechowywać czosnek, by w każdej chwili mieć pod ręką niezastąpiony składnik wielu potraw.

Czosnek i jego przechowywanie

Guacamole, pieczone mięso, pasta hummus, sosy do pizzy lub makaronu – przykłady dań, które bez czosnku tracą swój charakter można by mnożyć w nieskończoność. Jeśli często używacie go do ulubionych potraw – najwygodniej kupić kilka główek lub cały warkocz czosnku i przechowywać go w ciepłym i przewiewnym miejscu. Łodygi z czosnkowymi główkami zaplecione w warkocz można powiesić na ścianie w kuchni. Pojedyncze główki najlepiej przechowywać w koszyczku lub plecionej siatce – tak, by zapewnić im dopływ powietrza.

Czy można mrozić czosnek?

Czosnek – podobnie jak cebula – nie lubi, gdy jest mu zimno. Dlatego nie należy przechowywać go w lodówce, nie wspominając o mrożeniu. Owszem, są osoby, które z powodzeniem praktykują mrożenie czosnku, ale mrożą jedynie obrane ząbki. Na przykład zalane oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw – mogą być to płatki chili, rozmaryn czy zielona pietruszka. Do mrożenia najlepiej wykorzystać pojemnik do kostek lodu.

Sposobem na przechowywanie czosnku w lodówce jest natomiast włożenie obranych ząbków do szczelnie zamknięte pojemniczka – należy jednak go zużyć po dobie lub dwóch.

Jak przechowywać czosnek w słoiku?

Jednym ze sposobów na zachowanie świeżości czosnku jest też przechowywanie go w słoiku. Obrane i posiekane (lub przepuszczone przez specjalną praskę) ząbki czosnku należy umieścić w niewielkim słoiczku i zalać oliwą. Można dodać też ulubione zioła, np. gałązkę rozmarynu. Jak długo można przechowywać czosnek w ten sposób? Bardzo długo, bo nawet pół roku.

Jeśli późnym latem i wczesną jesienią lubicie zapełniać swoją spiżarnię przetworami – polecamy nasz przepis na czosnek marynowany. Z nutką chili lub imbiru smakuje wybornie jako dodatek do wielu dań!