Jak przechowywać masło – sprawa wydaje się prosta, więc wielu kucharzy nie zaprząta sobie nią głowy. Do momentu, kiedy okazuje się, że twarde, wyjęte prosto z lodówki masło nie daje się rozsmarować na kanapce. Zamiast apetycznej przekąski mamy więc poszarpany chleb, który ani nie wygląda, ani nie smakuje zbyt dobrze. W takim razie, gdzie trzymać masło: w lodówce czy poza nią? Kwestia przechowywania masła jest bardziej złożona niż mogłoby się wydawać.

Przechowywanie masła – o czym trzeba pamiętać?

Dla większości osób naturalne jest, że wszystkie produkty mleczne należy przechowywać w niskiej temperaturze, by zachować ich świeżość. Masło jednak można uznać za wyjątek od tej reguły o czym nie wie część osób, zastanawiających się nad tym, jak przechowywać masło, żeby było miękkie. Zazwyczaj jest produkowane z mleka pasteryzowanego – bardziej odpornego na rozwój bakterii. Zawartość tłuszczu na poziomie 82% również przemawia za tym, że chowanie masła do lodówki jest konieczne tylko w niektórych przypadkach.

Temperatura to nie wszystko, czyli czy masło można trzymać poza lodówką?

Dużo większy wpływ na to, że masło jełczeje, mają takie czynniki, jak dostęp do światła, tlenu oraz wilgoć. Przechowywanie masła w lodówce zaleca się wyłącznie w ciepłe dni, gdy temperatura w kuchni przekracza 20°C. Jest to również dobre rozwiązanie dla osób, które mieszkają w pojedynkę lub nie spożywają na co dzień dużej ilości masła. W takich sytuacjach polecamy wyjęcie z lodówki mniejszej porcji, którą będziemy w stanie wykorzystać w ciągu 2-3 najbliższych dni. Gdy potrzebujemy masła do porannych kanapek, dobrze pomyśleć o tym, gdzie trzymać masło, wieczorem przed pójściem spać.

Jak przechowywać masło, żeby było miękkie?

Miękkie masło przydaje się zarówno do zrobienia kanapek, jak i do użycia w bardziej złożonych recepturach. Zatem, jak i w czym je przechowywać?

  • By uchronić masło przed zanieczyszczeniami i światłem, najlepiej jest trzymać je na kuchennym blacie w ceramicznej maselniczce lub innym szczelnym i nieprzezroczystym opakowaniu. W temperaturze pokojowej masło powinno zachować świeżość przez 7 dni – to najprostsza odpowiedź na pytanie, czy masło można trzymać poza lodówką.
  • Jeśli dysponujemy szklanym pojemnikiem, konieczne będzie schowanie go do kuchennej szafki.
  • Na rynku dostępne są metalowe pojemniki na przechowywanie masła, które wydają się bardzo trwałymi kuchennymi akcesoriami. Należy jednak upewnić się, że zostały wyprodukowane ze stali, nadającej się do przechowywania żywności. Inaczej masło może zyskać metaliczny smak i zapach, który skutecznie odbierze przyjemność z jedzenia.

Powrót do korzeni: przechowywanie masła w wodzie

To tradycyjna metoda przechowywania masła, pochodząca z czasów, kiedy obecność lodówek w kuchniach nie była powszechna. Dziś wraca do łask, bowiem przechowywanie masła w wodzie to doskonały sposób na zachowanie jego świeżości i miękkiej konsystencji. W sklepach można znaleźć nowoczesne maselniczki, korzystające z tego patentu, ale ich zakup nie jest konieczny. Wystarczy przygotować niewielkie naczynie, do którego włożymy masło i zalejemy je osoloną, przegotowaną wodą tak, by było całkowicie zakryte.

Masło maślane… w kuchni zawsze mile widziane!

Z warstwą masła nawet wczorajsze pieczywo nie traci uroku – pamiętaj, by wypróbować sposoby na to, jak przechowywać masło, żeby było miękkie i bez problemu rozsmarowywało się na chlebie! Kanapki to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Kolorową kanapkę z tuńczykiem, pomidorem i cebulą śmiało można zaserwować w charakterze szybkiego lunchu, gdy do obiadu jeszcze daleko. Równie dobrze prezentuje się kanapka gyros z aromatyczną polędwiczką wieprzową. Masz ochotę na coś innego, a masła nadal w zapasach zostało dużo? Jako prowiant na wycieczkę, zabierz ze sobą bułki drożdżowe faszerowane soczewicą, a energii do pokonywania kolejnych kilometrów z pewnością nie zabraknie. Masła użyjesz nie tylko do kanapek i wypieków, ale również do dania głównego. Stek z masłem to przysmak każdego mięsożercy. Łagodny charakter masła sprawia, że bardzo łatwo można urozmaicić jego smak. Stylowym krewetkom w maśle czosnkowym nie brakuje wyrazu, a grillowany karmazyn z masłem ziołowym to idealny sposób na rybny obiad.