Jak przechowywać szparagi? Czy można trzymać je w lodówce?
Szparagi są pyszne, a do tego mają mnóstwo zastosowań w kuchni. Niestety dosyć szybko tracą świeżość i mogą się zepsuć. Podpowiadamy więc, jak przechowywać szparagi, aby można było się nimi zajadać przez jak najdłuższy czas.
Czy szparagi można trzymać w lodówce?
Przechowywanie szparagów w lodówce jest jak najbardziej wskazane i bezpieczne. Można w ten sposób zabezpieczyć je przed utratą trwałości na skutek zbyt wysokiej temperatury, światła oraz niskiego poziomu wilgotności.
Szparagi przed umieszczeniem w lodówce należy dokładnie umyć, aby pozbyć się pozostających na ich powierzchni zanieczyszczeń, a następnie obciąć końce. Optymalna temperatura przechowywania szparagów to 1-2 stopnie Celsjusza. Dlatego warto przeznaczyć na nie miejsce z tyłu lodówki, gdzie jest najzimniej.
Istnieje kilka sposobów na to, jak przechowywać szparagi w lodówce. Pierwszy polega na ich skropieniu, a następnie umieszczeniu w pozycji pionowej w słoiku z chłodną wodą. Istotne jest, aby regularnie zmieniać wodę w momencie, kiedy stanie się mętna. Inna metoda polega na tym, aby dodatkowo przykryć słoik foliową reklamówką, co pomoże zwiększyć wilgotność warzyw, a w efekcie przedłużyć ich trwałość. Trzeci sposób na przechowywanie szparagów to zastąpienie słoika wilgotną ściereczką – bawełnianą lub lnianą. Można także owinąć je ręcznikiem papierowym.
Przechowywanie szparagów w lodówce – jak długo mogą w niej leżeć?
Czas bezpiecznego przechowywania szaragów w lodówce wynosi do 7 dni – będzie on tym dłuższy, im świeższe pędy zostaną wybrane w sklepie. Łodyga powinna być miękka, jędrna, niezbyt gruba, elastyczna i sprężysta. Można to sprawdzić poprzez jej przełamanie – powinien wtedy wypłynąć sok w miejscu złamania. Warto również zwrócić uwagę na końcówki – wskazane jest, aby nie były rozwarstwione.
Jak przechowywać szparagi w zamrażarce?
Przechowywanie szparagów w zamrażarce pozwala używać ich w kuchni przez cały rok – również poza sezonem. Nieco inaczej wygląda właściwe przechowywanie szparagów zielonych niż białych. W obu przypadkach należy odciąć twarde końce, umyć warzywa, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić je na małe kawałki. Różnica polega na tym, że jedynie białe szparagi wymagają obrania łodyg. Gorzej znoszą one mrożenie, ponieważ znajduje się w nich więcej wody.
Przed rozpoczęciem mrożenia warto włożyć szparagi na kilka godzin do lodówki, aby przyzwyczaiły się do niższej temperatury. Następnie umieszczamy je ciasno w pojemnikach lub workach próżniowych. Szparagi mrożone świetnie smakują w potrawach na ciepło – można wykorzystać je np. w przepisie na szparagi z łososiem, szparagi z jajkami w sosie maślanym czy szparagi zapiekane pod serem.
Przechowuj szparagi i używaj ich do wielu potraw
Przechowywanie szparagów nie jest więc niczym trudnym. Zastosuj się do naszych wskazówek, aby zachować na długo świeżość i wyrazisty smak tych warzyw.
Komentarze (0)