Lukier jest wyjątkowo prostą polewą, którą zwykle przygotowuje się z cukru pudru ucieranego z sokiem lub białkiem. Jak go przygotować – dowiesz się z tego poradnika.

Jak zrobić biały lukier?

Istnieją dwa podstawowe warianty białego lukru: białkowy i cytrynowy. Jeśli zależy Ci na tym, aby miał wyjątkowo intensywną barwę, użyj do jego przyrządzenia białko jaja kurzego. Dobrze jest je wcześniej delikatnie spienić – dzięki temu łatwiej połączy się z cukrem pudrem – który warto przesiać przez sitko. Dobrą proporcją będzie 1,5 szklanki cukru na każde białko. Wystarczy ucierać je ze sobą do momentu, w którym połączą się na gładką i lśniącą masę. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując mikser. Wypróbuj ten wariant, korzystając z przepisu na lukier z białkiem. Białko możesz zastąpić sokiem z cytryny – najlepiej wymieszanym z wodą. Dzięki temu gotowa polewa będzie charakteryzowała się cytrusowym zapachem i posmakiem. Kolor takiego lukru będzie bardziej neutralny niż białkowego. Sprawdź, jak prosto go przyrządzisz dzięki przepisowi na lukier z cytryną.

Czym urozmaicić smak i wygląd lukru?

Proponowane powyżej, podstawowe wersje lukru możesz swobodnie modyfikować na wiele sposobów. Jego kolor zmienisz, używając barwników spożywczych. Ich niewielka ilość zapewni pastelowe barwy, większa – intensywne. Jeśli masz zamiar użyć tych na bazie wody, zmniejsz ilość płynnego składnika lukru. Warte zarekomendowania będą naturalne barwniki, np. odrobina soku z czerwonego buraka. Z kolei użycie bakalii nie tylko zapewni interesujący wygląd Twoich wypieków, ale również dodatkowo urozmaici ich smak. Z lukrem dobrze komponować się będą np. wiórki kokosowe lub kandyzowane skórki cytrusowe. Równie dobrze możesz także użyć kolorowych posypek cukierniczych. Pamiętaj tylko o tym, aby posypywać nimi ciasta i desery, zanim rozsmarowany na ich wierzchu lukier zacznie zastygać. Dzięki temu nie będą się przemieszczały. Sprawdź tę metodę, przyrządzając np. makowiec z lukrem.

 

W jaki sposób uratować zbyt rzadki/gęsty lukier?

Jeśli przygotowany przez Ciebie lukier ma nieprawidłową konsystencję – nie przejmuj się. Łatwo jest go bowiem uratować. Do zbyt gęstego dodaj kilka kropel wody, natomiast do zbyt rzadkiego niewielką ilość cukru pudru. Następnie starannie wymieszaj całość, aż do momentu, w którym gęstością będzie przypominać jogurt. Dekoruj nim np. bezglutenowe pierniczki. Pamiętaj, że najlepsze efekty uzyskasz wtedy, gdy rozpoczniesz proces dekorowania dopiero po jego wystygnięciu. Szczególnie istotne jest to przy używaniu lukru wykonanego z białek. Mogą się one bowiem ściąć na gorącym wypieku.