Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka? Smażenie i pieczenie cielęciny
Cielęcina to prawdziwy rarytas. Bardzo delikatne mięso może posłużyć do stworzenia popisowych dań, stanowiących świetną odpowiedź na pytanie, co zrobić z cielęciny, by na długo pozostała w pamięci każdego smakosza, poszukującego najbardziej wyszukanych propozycji. Należy jednak pamiętać, że cielęcina wymaga specjalnego traktowania i odrobiny wiedzy kulinarnej. Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka? Mimo że najprościej jest przygotować mięso duszone, dziś chcemy udowodnić, że smażona lub pieczona cielęcina też może być soczysta i rozpływać się w ustach.
Co zrobić, żeby cielęcina była miękka? Podstawowe informacje
- Pierwsza istotna sprawa to właściwe przechowywanie mięsa. Cielęcina w lodówce może spędzić maksymalnie 3 dni. Nadaje się do mrożenia, lecz pamiętajcie, by w zamrażarce umieszczać duże kawałki mięsa. Ma to wpływ na późniejszą obróbkę. Cielęcina pokrojona na małe porcje szybciej wysycha.
- Rozmrażanie cielęciny powinno przebiegać powoli, najlepiej w lodówce. Wszelkie metody przyspieszania tego procesu nie są wskazane.
- Nie należy poddawać obróbce termicznej zimnego mięsa z cielęciny, najlepiej by miało temperaturę pokojową – pamiętajcie o tym, zanim zaczniecie zastanawiać się, jak upiec cielęcinę.
- Cielęcinę krójcie w poprzek włókien mięśniowych.
Jak smażyć cielęcinę?
Smażenie tego wrażliwego mięsa wymaga od kucharza więcej uwagi niż przygotowywanie klasycznych mielonych. Warto jednak podjąć się tego zadania, bo smak odpowiednio przyrządzonej cielęciny jest gratką dla każdego znawcy mięsnych frykasów.
Wiadomo już, że na patelni nie można układać mięsa dopiero co wyjętego z lodówki. Co dalej? Co zrobić, żeby cielęcina była miękka po podsmażeniu? Trzeba pamiętać o tym, że cielęcina jest bardzo chudym mięsem, więc łatwo je przesuszyć. Z tego względu przed smażeniem poleca się obłożyć ją plastrami boczku albo słoniny.
Sól dodajemy na końcu, tuż przed wyłożeniem mięsa na talerze, ponieważ jej obecność może wydłużać czas obróbki, a stąd już prosta droga do uzyskania porcji „gumowego” mięsa.
Po zdjęciu cielęciny z patelni pozwólcie mięsu „odpocząć”. 5 minut wystarczy, by wszystkie mięsne soki zgęstniały, poprawiając smak i aromat gotowego dania.
Jak upiec cielęcinę?
Część zasad pokrywa się z wytycznymi, które dotyczą smażenia. Pokojowa temperatura mięsa i obłożenie go tłustymi dodatkami to podstawy, dzięki którym nie będziecie musieli zastanawiać się, jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka i aromatyczna.
Jeśli chodzi o przyprawy, w przypadku pieczenia cielęciny można trochę bardziej zaszaleć. Mięso przeznaczone do pieczenia warto zamarynować na co najmniej 12 godzin. Jakie dodatki pasują do pieczonej cielęciny? Polecamy przede wszystkim:
- czosnek,
- oregano,
- szałwię,
- rozmaryn,
- tymianek.
Cielęcinę należy wkładać do pieca nagrzanego do 180-190°C. Choć aromat mięsa może być bardzo kuszący, również w tym przypadku trzeba wstrzymać się z natychmiastową degustacją i dać mięsu odpocząć przez 20-30 minut.
Co zrobić z cielęciny?
Wszystko wskazuje na to, że jesteście gotowi, by spróbować swoich sił w kuchni. Nie musicie od razu rzucać się na głęboką wodę. Potrawka z cielęciny to danie idealne na pierwszy raz. Do perfekcji w smażeniu mięsa dojdziecie dzięki przepisowi na cielęcinę a’la wiedeński sznycel – oto danie, które jest pierwowzorem uwielbianego nad Wisłą kotleta schabowego z wieprzowiny. Piekarniki już włączone? Mamy nadzieję, że tak, ponieważ pieczonej cielęciny z sosem z boczniaka po prostu trzeba spróbować. Przypominamy, że cielęcina z grzybami to kombinacja, która udaje się zawsze.
Co zrobić z cielęciny, by obiad prezentował się bardziej intrygująco? Podajcie roladki z cielęciny z białym serem czosnkowym – pysznie zakręcone! Cielęcina na niebiesko zachwyci nie tylko prezencją, ale też bogatym smakiem, wzmocnionym serem pleśniowym. Jeśli jednak jesteście miłośnikami prostoty, postawcie na duszoną cielęcinę, którą zaserwujecie z ulubionymi dodatkami.
Komentarze (0)