Perliczka pieczona to pomysł na wykwintny, świąteczny obiad. Z racji tego, że nie jest zbyt popularnym mięsem, wielu kucharzy może mieć obawy przed samodzielnym przyrządzeniem tej wyszukanej potrawy. Degustacji nie warto jednak zostawiać na czas wizyty w ekskluzywnej restauracji! Zapoznaj się z naszymi instrukcjami, jak przyrządzić perliczkę i zobacz, że to zadanie wcale nie leży poza twoim zasięgiem. Nawet w domowej kuchni może zrobić się naprawdę wytwornie!
Perliczka z piekarnika – jak smakuje i czego się po niej spodziewać?
Po tuszkę perliczki powinni sięgnąć smakosze, którzy przepadają za mięsem drobiowym, ale szukają jego bardziej eleganckiego wcielenia. W smaku ptak przypomina nieco popularnego kurczaka, lecz jest dużo bardziej intrygujący. Wyczuć w nim można nutę dziczyzny, więc posiłek z pewnością nie będzie nudny.
Zapraszając gości na uroczysty obiad, musisz wziąć pod uwagę, że jedna perliczka wystarczy dla czterech osób. Ptak nie ma imponujących rozmiarów, jest chudym mięsem, więc koniecznie trzeba wziąć to pod uwagę, robiąc zakupy i organizując przyjęcie. Jeśli wcześniej nie było okazji, by skonfrontować się z tym daniem, skup się na tym, jak przygotować perliczkę na obiad dla domowników.
Jak przygotować perliczkę do pieczenia?
Smak mięsa podkreślisz aromatyczną marynatą. Do mięsa świetnie pasują rozmaryn, tymianek oraz majeranek. Zioła wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Nie przesadzaj z łączeniem zbyt wielu składników, by nie zdominowały delikatnego mięsa. Marynatą dokładnie natrzyj tuszkę z zewnątrz i od środka, następnie odstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Jeszcze lepsze rezultaty uzyskasz, jeśli mięso spędzi w lodówce całą noc.
Jak upiec perliczkę?
Dobrym pomysłem jest faszerowanie perliczki. Do zrobienia nadzienia możesz użyć słodkich owoców, np. jabłek. Wspomniane zostało, że to chude mięso, więc żeby odpowiednio przyrządzić perliczkę należy je za wszelką cenę ochronić przed wysuszeniem. W tym celu obłóż tuszkę plastrami boczku albo słoniny. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą opcję, pamiętaj, by zmniejszyć ilość soli w marynacie.
Tak przygotowaną perliczkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Możesz polać ją resztkami marynaty. Podczas pieczenia zaglądaj do niej co 20 minut, by polać wierzch perliczki mięsnymi sokami. Jak długo piec perliczkę? Przyjmuje się zasadę jednej godziny przypadającej na kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć pokrywę (lub rozciąć rękaw do pieczenia, jeśli go używasz), by boczek i skórka apetycznie się zarumieniły.
Niebanalne dodatki
Zastanawiasz się, jak zrobić perliczkę, ale nie skupiasz się na odpowiednich dodatkach? To błąd! Danie, które w przeszłości podawane było na dworskich stołach, wymaga wyjątkowej oprawy. Zwykła surówka z marchewki czy kapusta kiszona to za mało! Zadając sobie pytanie, jak przygotować perliczkę na obiad, spróbuj do dania dodać czegoś bardziej stylowego, np. szparagów, pieczonego topinamburu, purée z bobu lub groszku. Leśne grzyby też będą pasować.
Przepisy na efektowne dania z drobiu
W ramach rozgrzewki przed przygotowaniem perliczki, przygotuj pieczonego kurczaka z ziemniakami, który także wygląda imponująco. Jeśli lubisz ziołowe aromaty, pieczony kurczak z szałwią oczaruje twoje kubki smakowe. Z pieczonym indykiem w całości z farszem ze słodkich ziemniaków też poradzisz sobie śpiewająco i przekonasz się, że przyrządzenie spektakularnego dania wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. W sklepie mięsnym nie udało się znaleźć perliczki? Nic straconego, swoje kulinarne umiejętności rozwiniesz dzięki kaczce w karmelu z jabłkami. Nieco inny wariant pieczonej kaczki z cytrynowym aromatem też nadaje się do podania podczas hucznych przyjęć. Jak widać, mięso drobiowe to nie tylko udka albo nuggetsy!
Komentarze (0)