Jak smażyć paluszki rybne mrożone, żeby nie pryskały? Jak długo?
Smażenie paluszków rybnych może być szybkie i proste. Zobacz, jak smażyć paluszki rybne, żeby uzyskać ładnie zrumienioną kostkę.
Paluszki rybne – jak smażyć?
Rybne paluszki należy smażyć zawsze według instrukcji podanej na opakowaniu. Jak długo smażyć paluszki rybne? Zwykle 6-8 minut. Do smażenia najlepiej wykorzystać olej rzepakowy lub dobrej jakości oliwę. Paluszków przed smażeniem nie trzeba rozmrażać – można je wykładać na gorący tłuszcz od razu po wyjęciu z zamrażarki. Paluszki rybne są półproduktem, który wcześniej przeszedł już wstępną obróbkę termiczną, więc nie trzeba ich smażyć tak długo, jak surową rybę.
Jak smażyć mrożone paluszki rybne, które pękają? Do smażenia takich kostek najlepiej wykorzystać dwie płaskie szpatułki, którymi złapiecie każdego paluszka jak w szczypce i delikatnie przewrócicie na drugą stronę. Jak smażyć mrożone paluszki rybne, jeżeli bardzo pękają? W takim przypadku można je dodatkowo opanierować i „wzmocnić” lub po prostu upiec w piekarniku.
Jak smażyć paluszki rybne, żeby nie pryskały?
Poważnym problemem podczas smażenia paluszków rybnych może być pryskanie tłuszczu. Jak smażyć paluszki rybne mrożone, żeby nie brudzić siebie i kuchni tłuszczem? Sposób jest bardzo prosty – rozgrzany tłuszcz trzeba lekko posolić.
Warto też odpowiedzieć na pytanie, jak smażyć paluszki rybne na patelni beztłuszczowej? W przypadku smażenia panierowanych kostek mimo wszystko zalecamy niewielki dodatek oleju. Panierka może się przyklejać do suchej patelni i rozrywać, dlatego łyżeczka tłuszczu powinna rozwiązać problem.
Komentarze (0)