Przepisy, w których nieodzowne jest użycie surowych jajek, wzbudzają wątpliwości niektórych kucharzy. Trudno jednak wyobrazić sobie bez tego składnika słynne tiramisu, befsztyk tatarski czy różnorodne serniki na zimno, którymi zajadamy się w upalne dni. Jak to pogodzić? Koniecznie okazuje się parzenie jajek, czyli prosty manewr, za sprawą którego możemy zmniejszyć ryzyko nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Dowiedz się, jak sparzyć jajka wrzątkiem i ciesz się swoimi ulubionymi przysmakami.

Kiedy parzyć jajka?

Tak naprawdę czynność tę warto wykonywać zawsze wtedy, gdy podczas kulinarnych eksperymentów jajka nie będą poddawane działaniu wysokiej temperatury. Wspomniane we wstępie potrawy to tylko przykłady. Koktajle, wytrawne sosy, kremy do deserów, domowe lody… Lista przepisów, które wymagają parzenia jajek, jest długa. Wiedza związana z tym, jak sparzyć jajko poprawnie, przyda się również wtedy, gdy planujemy przyrządzenie np. jajek sadzonych czy jajecznicy. To ważne przede wszystkim dla osób, które nie przepadają za mocno ściętymi jajkami.

Jak sparzyć jajka wrzątkiem?

Salmonella, która jest przedmiotem największych obaw, może być obecna zarówno na skorupce, jak i we wnętrzu jajka. Parzenie jajek pomoże usunąć ją z powierzchni, znacznie zmniejszając ryzyko zatrucia. Jak to zrobić?

  1. Do parzenia jajek używaj tylko świeżych produktów. Zwróć uwagę, czy nie są popękane.
  2. Jajka wyjmij z lodówki 1-2 godziny wcześniej. Gdy jajka są całkowicie zimne, dużo łatwiej jest uszkodzić skorupkę.
  3. Do wstępnego oczyszczenia jajek użyj wacika nasączonego octem.
  4. Zagotuj wodę, następnie wlej ją do szklanki lub innego wysokiego naczynia, w którym planujesz sparzyć jajka.
  5. Jajka zanurzaj we wrzątku pojedynczo, używając do tego łyżki.
  6. Każde jajko powinno spędzić w gorącej wodzie około 10 sekund.
  7. Jeśli chcesz sparzyć większą liczbę jajek, kontroluj co jakiś czas temperaturę wody. Nie powinna ona spaść poniżej 70°C.

Parzenie jajek – dodatkowe wskazówki

Niezależnie od tego, czy zastanawiasz się, jak sparzyć jajka do tiramisu, czy jak sparzyć jajka do masy, zasady wyglądają tak samo. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Jajka trzymaj w lodówce. Podczas zakupów również wybieraj te produkty, które były przechowywane w warunkach chłodniczych.
  • Po kontakcie ze skorupką jajek zawsze myj ręce w ciepłej wodzie z mydłem.
  • Dokładnie myj przybory kuchenne, które miały styczność ze skorupką lub surowym jajkiem – najlepiej zrobić to od razu, bez zostawiania ich na długie godziny w zlewie.

Niezłe jaja i niezawodne przepisy

Sparzenie jaj wrzątkiem to bardzo prosta sprawa. Kilka dodatkowych minut to żadne poświęcenie, gdy w grę wchodzi przygotowanie tatara wołowego, mającego status legendarnej przekąski, zwłaszcza podczas domowych bankietów. O dokładnym oczyszczeniu i sparzeniu jajek warto pamiętać również podczas przyrządzania sosu holenderskiego, który doskonale pasuje do warzyw serwowanych na ciepło, np. szparagów. Efektowny bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem to kolejna propozycja, która rozbudza wyobraźnię szefów kuchni. Lubicie serwować dobrze znane dania w niecodzienny sposób? Meksykańska jajecznica to niezwykle barwna wersja popularnej potrawy śniadaniowej.

Wreszcie przychodzi pora na coś słodkiego. Fanów tiramisu o kawowym aromacie nie brakuje! O parzeniu jajek należy pamiętać również podczas pracy nad sernikiem Philadelphia z syropem cynamonowym. Ciasto biały puch także sprawi ogromną przyjemność wszystkim wielbicielom kremowych deserów, którzy wiedzą, jak sparzyć jajka do masy lub kremu. Znajomość prostych kuchennych trików sprawia, że możliwości w testowaniu nowych receptur są niemalże nieograniczone. Oby tak dalej!