Jak sprawdzić, czy słoik jest zawekowany? Po czym to poznać?
Własnoręczne robienie przetworów nigdy nie wychodzi z mody. Robiły to nasze babcie i nasze mamy, robimy także i my. Trudno się temu dziwić, ponieważ ten kulinarny zabieg pozwala zamknąć w słoiku najlepsze sezonowe smaki i cieszyć się nimi w dowolnym momencie. Nic tak nie smakuje jak konfitura z letnich owoców w samym środku zimy. Pasteryzowanie żywności nie jest skomplikowane, lecz trzeba mieć się na baczności od początku do samego końca. Jak sprawdzić, czy słoik jest zawekowany? Z naszymi wskazówkami rozpoznasz to bez trudu.
Czym dokładnie jest wekowanie? Kiedy słoik jest zawekowany?
Wekowanie opisać można jako formę konserwacji żywności. Polega na umieszczeniu odpowiednio przygotowanych produktów spożywczych (np. przetworów warzywnych, owocowych lub mięsnych) w szczelnie zamkniętych słoikach. Następnie całość jest podgrzewana do wysokiej temperatury, by wyeliminować drobnoustroje i enzymy, które mogłyby wywoływać psucie jedzenia. Można przeprowadzać to w dużym garnku. Dzięki temu żywność nie tylko będzie bardziej trwała, ale też nie straci swoich walorów smakowych i estetycznych.
Jak przygotować słoiki do wekowania?
By wszystko poszło, jak należy, trzeba właściwie zadbać o słoiki. W pierwszej kolejności należy je dokładnie wyszorować i wyparzyć. Muszą też całkowicie wyschnąć, zanim umieścimy w nich nasze przetwory. Tak samo postępujemy z nakrętkami. Jednak w tym przypadku konieczne jest zwrócenie uwagi na ich stan. Jeśli były już używane i są powyginane lub w jakikolwiek sposób uszkodzone, pasteryzacja się nie powiedzie. W takiej sytuacji lepiej jest zainwestować w nowe.
Jak sprawdzić, czy słoik jest dobrze spasteryzowany?
W przypadku popularnych słoików typu twist-off sprawa jest prosta. Jeśli wekowanie przebiegło poprawnie, nakrętka powinna być wklęsła. Zdarza się jednak, że pod wpływem obróbki termicznej wieczko pozostaje wypukłe. Nie jest to powód do natychmiastowej paniki. Warto zaczekać do momentu, aż naczynie całkiem wystygnie. Na tym etapie wieczko może zostać „zassane” do środka. Po czym poznać, że słoik jest źle zawekowany? Jeśli zakrętka pozostaje wypukła, niezbędna będzie wymiana słoika oraz wieczka i ponowne pasteryzowanie.
Do zrobienia domowych przetworów użyliście słoików typu weck i zastanawiacie się, kiedy słoik jest zawekowany? Po ostygnięciu ściągnijcie metalowe klipsy. Jeśli pokrywka i uszczelka nadal ściśle przylegają do rantu, pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
Uzupełnij swoje zapasy
Własnoręcznie zrobione przetwory dla każdego mogą być powodem dumy. Kiedy już wiesz, jak sprawdzić, czy słoik jest zawekowany, możesz wziąć się za przygotowywanie weków. Zacznijmy od ogórków konserwowych, ponieważ chyba nie ma specjału bardziej charakterystycznego dla półek z domowymi wyrobami. Czując się w kuchni coraz bardziej swobodnie, warto przetestować przepis na paprykę marynowaną z miodem o wyjątkowo bogatym smaku. Słodki akcent idealnie współgra z wytrawnymi składnikami. Zasady związane z pasteryzacją żywności przydadzą się również wtedy, gdy zechcemy przechować mango chutney na dłużej.
Wykwintna konfitura z czerwonej cebuli nadaje się idealnie do eleganckich przekąsek. Czekacie na coś bardziej deserowego? Konfitura ze śliwek z rumem na pewno was nie zawiedzie. Lista przepisów na domowe przetwory jest naprawdę długa, więc zacznijcie eksperymenty od razu!
Komentarze (0)