Jak suszyć papryczki chili, a jak habanero?

Suszenie papryczek to nie tylko doskonały sposób na zachowanie ich świeżości, ale również na stworzenie własnych przypraw o wyjątkowym charakterze. To ciekawsza i alternatywa od kupowania w sklepie tego rodzaju przypraw. Jeśli zastanawiacie się, jak suszyć ostre papryczki, to przychodzimy Wam z pomocą!

Jak suszyć papryczki chili?

Papryczka chili jest jedną z najlepszych przypraw, by zaostrzyć smak swojego dania. Jeśli chcecie dodać ją do swojego dania, warto zasuszyć ją samemu. Jak suszyć papryczkę chili? Możecie zrobić to na powietrzu, w piekarniku lub w suszarce. Najbardziej przystępną i najszybszą opcję będzie suszenie w piekarniku i właśnie tę drogę polecamy. Papryczki wyłóżcie równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszcie w temperaturze 60 stopni Celsjusza przez kilka godzin. Papryczki powinny być łatwe do skruszenia w rękach. Uważajcie tylko, by przypadkowo nie zatrzeć sobie nimi oczu!

Jak suszyć papryczki habanero?

Suszenie papryczek habanero nie różni się od suszenia papryczek chili. Możecie wybrać tę samą metodę suszenia w piekarniku przez kilka godzin, a dzięki temu papryczki staną się jeszcze bardziej aromatyczne i świetnie przyprawią każde Wasze danie!

Do czego użyć ostrych papryczek?

Ostre papryczki to świetna przyprawa dla prawdziwych smakoszy wyzywających dań. Własnoręcznie ususzone papryczki chili świetnie sprawdzą się w chili con carne lub w wegańskim chili sin carne. Zaskakująco, ostre papryczki również świetnie sprawdzają się do podbicia smaku czekolady! Spróbujcie dodać ich trochę do gorącej czekolady z piankami lub do czekoladowego fondanta, a niezapomniane doświadczenia smakowe gwarantowane!