Co zrobić, by zachować smak dojrzewających latem pomidorów na czas zimy? Wysuszyć je i zamknąć w wypełnionych aromatyczną zalewą słoikach. Takie suszone pomidory możesz kupić w sklepie lub przyrządzić samodzielnie. Jeśli chcesz wiedzieć, jak suszyć pomidory w piekarniku, a jak w suszarce lub na słońcu, zapoznaj się z poradnikiem!

Jakie pomidory nadają się do suszenia?

Warzywa przeznaczone do suszenia powinny mieć zbite, niewodniste wnętrze, dzięki któremu suszenie potrwa krócej. Ze względu na swoją mięsistość i brak gniazd nasiennych najbardziej do suszenia nadadzą się pomidory podłużne: rzymskie i śliwkowe. Dobrze sprawdzą się też pomidory San Marzano. Wiesz już, jakie warzywa wybrać, czas więc dowiedzieć się, jak suszyć pomidory we właściwy sposób.

Jak suszyć pomidory w piekarniku?

  1. Zanim przystąpisz do suszenia warzyw, umyj je, osusz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń im gniazda nasienne.
  2. Aby wysuszyć pomidory w piekarniku i ich nie przypalić, ustaw temperaturę na około 70 stopni Celsjusza i włącz termoobieg. Warzywa ułóż na ruszcie – to zapewni im dopływ ciepła z każdej strony.
  3. Co jakiś czas sprawdzaj ich stan i otwieraj piekarnik, by wypuścić parę wodną i wytrzeć z szyby wodę, która już odparowała. Suszenie może potrwać od 5 do 10 godzin.

Mniejsze warzywa oczywiście suszą się szybciej, dlatego obserwuj je i wyjmuj z piekarnika we właściwym momencie. Pamiętaj, że wysuszone pomidory charakteryzują się elastycznością, nie są przypalone ani zupełnie suche.

Suszenie pomidorów w suszarce

Jeśli chcesz wysuszyć dużą ilość warzyw za jednym razem, najlepszym wyborem będzie suszenie pomidorów w suszarce. Możesz wykorzystać zarówno tę z regulacją temperatury, jak i bez regulacji.

  1. Pokrój pomidory, usuń pestki i umieść je skórką w dół na sitkach.
  2. Gdy warzywa się delikatnie skurczą, posyp je ziołami.
  3. Co jakiś czas przekładaj pomidory ułożone na dolnych sitkach, ponieważ suszą się one szybciej i mogą się przypalić.

Jak suszyć pomidory na słońcu?

Suszenie pomidorów w naturalny sposób, czyli na słońcu, jest dość czasochłonne – zajmuje około 5–7 dni w zależności od wielkości warzyw i temperatury.

  1. By wysuszyć pomidory na słońcu, wyłóż blachę folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i ułóż na niej pokrojone warzywa.
  2. Następnie zabezpiecz ją przed owadami i zanieczyszczeniami warstwą gazy lub moskitierą.
  3. Blachę z pomidorami postaw w nasłonecznionym miejscu. Nocą zabieraj ją do domu.

Jak zrobić suszone pomidory?

Wysuszone warzywa przełóż do słoika, zalej podgrzaną oliwą lub olejem roślinnym, dodaj kilka ząbków czosnku i przypraw ziołami, np. bazylią, tymiankiem czy oregano. Wymieszaj dokładnie całość i zamknij szczelnie słoiki. Tak przyrządzone domowe suszone pomidory będą cieszyć swoim smakiem i aromatem o każdej porze roku. Możesz wykorzystać je jako dodatek w wielu potrawach, np. kopytkach z pesto z suszonych pomidorów, pizzy z suszonymi pomidorami, czy makaronie z suszonymi pomidorami i fetą.