Ach, ta bita śmietana! Lekka i puszysta potrafi skusić nawet najbardziej wytrwałe osoby, które na co dzień unikają słodkości. Niezastąpiony składnik kremów do ciast, ozdoba deserów lodowych oraz zwieńczenie gorącego kakao. Jak ubić śmietanę w domowym zaciszu? Sposobów jest sporo. Zapowiada się praca na wysokich obrotach! Obawiacie się, że nie dysponujecie odpowiednim sprzętem? Bez obaw, znamy triki, które wyjaśniają, jak ubić śmietanę bez miksera, a także dlaczego śmietana nie chce się ubić. Zaintrygowani? Poznajcie szczegóły.

Bita śmietana dla początkujących – jaką wybrać?

Na liście zakupów należy umieścić słodką śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu. Szukajcie produktów opisanych jako 30 lub 36%. Nie mieszajcie artykułów różnych producentów, ponieważ to jeden z powodów, dla których zwykle śmietana nie chce się ubić.

Niech powieje chłodem, czyli przygotowanie śmietany

Zadbajcie o to, by produkt był dobrze schłodzony. Śmietana powinna spędzić w lodówce co najmniej kilka godzin. Jeśli macie możliwość zorganizowanie pracy z wyprzedzeniem, niech chłodzi się całą noc lub nawet dobę. Niejeden kucharz spotkał się z sytuacją, że bita śmietana nie chce się ubić ze względu na temperaturę. Czy śmietanę można włożyć do zamrażalnika? Jest to dobre rozwiązanie last minute, lecz wymaga uwagi – zbyt zmrożona śmietana również nie przyniesie pożądanych efektów.

Sprzęt jest ważny

Planując zrobienie bitej śmietany, warto pomyśleć o sprzętach kuchennych. Dobrze sprawdzi się miska ze stali nierdzewnej, którą wraz z końcówkami miksera wstawicie do lodówki na 15 minut przed rozpoczęciem pracy. To patent, który ułatwia ubicie śmietany zwłaszcza w letnich miesiącach.

Jak ubić śmietanę 30 i 36? Krok po kroku

  • Schłodzoną śmietanę wlejcie do naczynia i rozpocznijcie ubijanie na najwyższych obrotach miksera.
  • Gdy zacznie robić się gęsta, zmniejszcie obroty na średnie.
  • Gotowa śmietana powinna być sztywna. Ważne jest, by nie przedłużać miksowania, ponieważ smakołyk może zacząć rozwarstwiać się.

Co zrobić, gdy śmietana nie chce się ubić?

Może się to zdarzyć najbardziej doświadczonemu kucharzowi. Nie załamujcie rąk! Opanujecie sytuację, dodając stopniowo niewielkie ilości świeżej śmietany i dalej miksując. Pomocny okaże się inny deserowy produkt. Jak ubić śmietanę z mascarpone? Na jedną porcję włoskiego sera powinny przypadać dwie porcje śmietany. Miksujcie wszystko razem, a uzyskacie gęsty krem ze śmietany i mascarpone idealny do wszelkich ciast biszkoptowych.

Jak ubić śmietanę z żelatyną?

Żelatyna to kolejny dodatek, który jest nieodzowny, gdy chcecie uzyskać stabilny krem, a nie tylko lekką, puchową dekorację babeczek. Kluczowe jest pamiętanie o tym, by nie dodawać do kremówki gorącej żelatyny. Ostudzony produkt warto połączyć z kilkoma łyżkami ubitej śmietany, wymieszać, a następnie dodać do całości, aby bez problemu ubić śmietanę z żelatyną.

Bita śmietana bez miksera

Jeśli sprzęt odmówił posłuszeństwa, nie musicie rezygnować z przygotowania słodkiego przysmaku. Jeśli zastanawiacie się, jak ubić śmietanę bez miksera, warto pamięta, że równie dobrze sprawdzi się blender.

Jak wykorzystać bitą śmietanę?

Stwierdzenie, że własnoręcznie zrobiona śmietana jest palce lizać to mało! Stanowi szalenie uniwersalny dodatek do rozmaitych słodkości. Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone to jej niezwykle efektowne wcielenie. Szukacie czegoś bardziej na co dzień? Spróbujcie ananasowych placuszków z obowiązkową białą chmurką. Dzięki wuzetkom poczujecie, że w dziedzinie deserów nie ma dla Was rzeczy niemożliwych. Efektowne ptysie ze śmietaną to cukiernicza klasyka, którą z łatwością przygotujecie we własnej kuchni, zwłaszcza, gdy wiecie już nawet, jak ubić śmietanę bez miksera. O bitej śmietanie nie zapominajcie, gdy chodzi za Wami tarta bananowa. Z kolei schłodzona rolada z bitą śmietaną i malinami to deser idealny na upalne lato.