Młoda lub kiszona kapusta, apetyczne mięso oraz aromatyczne przyprawy – wszystko to podane z ulubionymi dodatkami. Jak ugotować bigos? Oto kilka porad.

Jak ugotować bigos – krok po kroku

Przygotowanie bigosu to dość czasochłonna czynność, jednak dzięki tym poradom nie będzie to tak trudne jak mogłoby się wydawać – sprawdź jak ugotować bigos!

- Przygotuj kapustę: wybierz młodą, kiszoną lub ich miks. Tę pierwszą umyj pod bieżącą wodą, pozbywając się ewentualnych zanieczyszczeń. Kiszoną przepłucz tylko wtedy, gdy wyda Ci się zbyt kwaśna. Niezależnie od rodzaju, posiekaj kapustę na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną przełóż do garnka. Dodaj do niej kilka liści laurowych i kulki ziela angielskiego. Gotuj do miękkości.

- Dobierz dodatki: mięsne, warzywne i nie tylko. Smak bigosu urozmaicisz, gdy dodasz do kapusty kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek czy mięso wołowe. Smacznym dodatkiem będzie również marchew, cebula czy pomidory. Danie uzupełnisz aromatycznymi grzybami (najlepiej leśnymi, suszonymi), słodkiego posmaku nadadzą mu śliwki, a za sprawą tymianku i kopru będzie jeszcze wyrazistsze.

- Połącz je i ugotuj: najlepiej w dużym garnku. Podsmażone mięso oraz pozostałe składniki przełóż do niego wymieszaj. Pamiętaj, że im częściej podgrzewasz i studzisz bigos, tym jego smak będzie lepszy. Średni czas gotowania to około 5 godzin. Bigos z młodej kapusty (https://www.przepisy.pl/przepis/bigos-z-mlodej-kapusty-2) przygotujesz szybciej – w około godzinę. Pamiętaj o tym, że bigos nie powinien być zbyt rzadki – inaczej otrzymasz zupę z kapusty.

- Podawaj: z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje solo, jednak dobrym sposobem na jego zaserwowanie jest dodatek chrupiącej pełnoziarnistej bułki. Bigos możesz przechowywać dłużej niż inne potrawy – dopiero po kilku dniach, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, smakuje najlepiej. Pamiętaj jednak, aby przechowywać go w lodówce. Możesz go także zamrozić w specjalnych pojemnikach i przechowywać do 6 miesięcy (przy -18 st.).

Te wskazówki pomogą odpowiedzieć na pytanie: jak ugotować bigos? Sprawdź sposób na klasyczny bigos lub przyrządź warzywną wersję tego dania – kolorowy bigos z ogórków kiszonych, którą ugotujesz w niecałą godzinę! Po więcej inspiracji zapraszamy na naszą stronę.