Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Jak ugotować botwinkę?

Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Jak ugotować botwinkę – pyszną zupę w wersji na ciepło?

Będziesz potrzebować:

- kilogram kości ze schabu lub kurczaka

- duży pęczek botwinki z buraczkami

- opakowanie Barszczu czerwonego Knorr

- marchewkę

- średnią pietruszkę

- korzeń selera

- dużą cebulę

- 3 średnie ziemniaki

- 2 jajka ugotowane na twardo

- mąkę

- 2 łyżki masła

- 200 ml śmietany 22%

- szczyptę cukru i pieprzu

- 2 gałązki lubczyku

- 2 ząbki czosnku

- sok z 1 cytryny

- pęczek koperku

Sposób przygotowania:

- Kości przełóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj również obraną i pokrojoną włoszczyznę. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut.

- Obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki umieść w garnku.

- Przygotuj botwinę: dokładnie ją przepłucz pod bieżącą wodą i przebierz listki. Dodaj ją – razem z lubczykiem – do gotującego się wywaru. Wszystko gotuj przez kolejne 20 minut.

- Dodaj do zupy zawartość opakowania barszczu czerwonego Knorr i dokładnie ją wymieszaj. W przygotowywanej botwince rozprowadź także zasmażkę przygotowaną z masła i mąki. Całość zagotuj i ponownie zmniejsz ogień.

- Dodaj do zupy śmietanę i ponownie ją wymieszaj.

- Botwinkę dopraw pieprzem, cukrem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem wyciśniętym z cytryny.

- Z czym podawać gotową zupę? Będzie smaczna z połówkami ugotowanych na twardo jajek i drobno posiekanym koperkiem. Ten ostatni opcjonalnie możesz zastąpić szczypiorkiem.

Skorzystaj z sezonu na nowalijki i przygotuj również inne dania z młodych buraków. Użyjesz ich również do gołąbków z botwinki, klasycznego chłodnika lub chłodnika litewskiego.