Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.
Jak ugotować botwinkę?
Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Jak ugotować botwinkę – pyszną zupę w wersji na ciepło?
Będziesz potrzebować:
- kilogram kości ze schabu lub kurczaka
- duży pęczek botwinki z buraczkami
- opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
- marchewkę
- średnią pietruszkę
- korzeń selera
- dużą cebulę
- 3 średnie ziemniaki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mąkę
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 22%
- szczyptę cukru i pieprzu
- 2 gałązki lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
- Kości przełóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj również obraną i pokrojoną włoszczyznę. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut.
- Obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki umieść w garnku.
- Przygotuj botwinę: dokładnie ją przepłucz pod bieżącą wodą i przebierz listki. Dodaj ją – razem z lubczykiem – do gotującego się wywaru. Wszystko gotuj przez kolejne 20 minut.
- Dodaj do zupy zawartość opakowania barszczu czerwonego Knorr i dokładnie ją wymieszaj. W przygotowywanej botwince rozprowadź także zasmażkę przygotowaną z masła i mąki. Całość zagotuj i ponownie zmniejsz ogień.
- Dodaj do zupy śmietanę i ponownie ją wymieszaj.
- Botwinkę dopraw pieprzem, cukrem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Z czym podawać gotową zupę? Będzie smaczna z połówkami ugotowanych na twardo jajek i drobno posiekanym koperkiem. Ten ostatni opcjonalnie możesz zastąpić szczypiorkiem.
Skorzystaj z sezonu na nowalijki i przygotuj również inne dania z młodych buraków. Użyjesz ich również do gołąbków z botwinki, klasycznego chłodnika lub chłodnika litewskiego.
Komentarze (0)