Jak ugotować budyń domowy, a jak z torebki? Czy można zrobić to na wodzie?
Naszła Was ochota na kremowy, słodki i smaczny budyń? Nie wiecie, jak go ugotować? W tym artykule dowiecie się, jak przygotować go na 3 różne sposoby: z torebki, z domowych składników i na wodzie.
Gotowanie budyniu – od czego zacząć?
Oczywiście wszystko zależy od tego, jaki budyń chcecie przygotować. Naturalnie opcje są 2 tzn. budyń z torebki lub budyń domowy. Jeśli macie w domu mąkę ziemniaczaną, mleko, jajka i cukier waniliowy, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten domowy. Jeśli jednak zależy Wam na czasie, to szybciej będzie przygotować ten z torebki.
Warto tutaj podkreślić, że typowy budyń gotowany jest na mleku. Ale co gdy tego zabraknie?
Czy można ugotować budyń na wodzie?
Jak najbardziej. Budyń domowy, jak i z torebki można przygotować na wodzie. W przypadku domowego najpierw gotuje się w tym celu wodę z miodem lub cukrem, dodaje dowolne owoce lub laskę wanilii, a całość zagęszcza mąką ziemniaczaną. Oczywiście należy mieć na uwadze, że jego smak, aromat i kolor będą się nieco różnić od tego na mleku.
Jak ugotować budyń domowy?
Skoro wybraliście „ścieżkę” budyniu w wersji domowej, to poniżej znajdziecie standardowy przepis na jego przygotowanie.
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 3 żółtka z jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Do głębokiego rondla wsypcie mąki, cukry i dodajcie żółtka, a całość dokładnie wymieszajcie.
- Następnie podgrzejcie wszystko na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Kolejno dodajcie stopniowo mleko i nieco zwiększcie płomień palnika, doprowadzając całość do wrzenia i stale mieszając.
- Po chwili budyń powinien zgęstnieć, po czym można zdjąć go z palnika i pozostawić do przestygnięcia.
Jak ugotować budyń z torebki?
Jeśli jednak wolicie pójść „drogą” budyniu z torebki, to samo przygotowanie jest równie proste. Ta opcja jest dla osób, które szukają nietypowych smaków, ponieważ budynie z torebki dostępne są w sklepach w przeróżnej odsłonie, np. czekoladowej.
Do przygotowania budyniu z torebki potrzeba:
- 0,5 l mleka
- Torebkę budyniu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- W ok. 70 ml mleka rozpuścić zawartość torebki i dwie łyżki cukru, aż wszystko się dobrze połączy.
- Resztę mleka należy zagotować i w momencie, gdy wrze, dodać do niego rozdrobniony w zimnym mleku budyń z cukrem.
- Całość należy gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
- Gdy budyń zgęstnieje, można zdjąć go z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Jak ugotować budyń i zrobić z niego przepyszny deser?
Budyń sam w sobie jest smaczny. Jedna równie dobrze pasuje do szerokiej gamy deserów. W tej roli doskonale sprawdzą się ciastka z budyniem, sernik z budyniem, budyniowiec, ptysie z budyniem czy wiele innych. Na naszej stronie znajdziecie niemalże 150 przepisów na ciasta z budyniem, zatem gorąco zachęcamy Was do ich wypróbowania.
Komentarze (0)