Flaki są składnikiem aromatycznych zup, wyśmienicie smakują połączone z mięsem oraz wyrazistymi przyprawami. Jak ugotować flaki, by były smaczne?
Jak ugotować flaki? – pytania i odpowiedzi
Poznaj odpowiedzi na kilka często pojawiających się pytań, a ugotowanie flaków stanie się prostsze niż kiedykolwiek.
- Jaki rodzaj flaków wybrać? Klasyczne flaki są uzyskiwane z żołądków wołowych, jednak godne polecenia danie przygotujesz też z wieprzowych. Ciekawym rozwiązaniem są również podroby z jelenia czy łosia.
- Jak je przygotować? Flaki najpierw pokrój w poprzeczne paski, a następnie dokładnie wypłucz pod zimną wodą. Będą gotowe, gdy ugotujesz je dwa razy.
- Jak ugotować flaki? Kiedy przełożysz je do wody pierwszy raz – gotuj przez około dwie godziny. Po ponownym napełnieniu garnka zimną wodą, powtórz tę czynność przez godzinę – do momentu, aż będą odpowiednio miękkie.
- W jakiej wersji je przygotować? Wypróbuj np. przepis na flaki wołowe – czyli połączenie marchewki, pietruszki, cebuli oraz innych warzyw z aromatycznymi przyprawami. Liść laurowy, ostra papryka i gałka muszkatołowa uwydatnią smak i wydobędą odpowiedni aromat.
Flaki to bardzo proste klasyczne danie – dzięki naszym radom ich przygotowanie będzie łatwiejsze. Udanego gotowania!
Komentarze (1)