Kasza gryczana to nie tylko dodatek do obiadu o wyjątkowym, intensywnym smaku, ale również kluczowy składnik wielu modnych potraw. Jak ugotować kaszę gryczaną? – podpowiadamy w poradniku.
Kasza gryczana: biała i prażona
Kaszę gryczaną kupisz w dwóch wersjach: białej i prażonej. Druga z nich charakteryzuje się intensywniejszym smakiem, z wyraźnie wyczuwalną, orzechową nutą. Będzie dobrym wyborem do dań wytrawnych, m.in. zapiekanki z kaszy gryczanej. Biała jest dość neutralna, świetnie sprawdzi się zatem nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również do przyrządzania deserów. Z powodzeniem zastąpisz nią… jajka w cieście. Stanowi zatem świetny składnik wegańskich wypieków.
Jak ugotować kaszę gryczaną?
Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować kaszę gryczaną, to jesteś w dobrym miejscu. Najłatwiej przyrządzić tę, która jest poporcjowana do specjalnych woreczków. Dokładną instrukcję znajdziesz na opakowaniu. Pamiętaj jedynie o tym, aby kaszę wrzucać bezpośrednio do wrzątku i gotować pod przykryciem przez sugerowany przez producenta czas. Jeśli jednak wolisz kaszę gryczaną kupować na wagę, poniżej – krok po kroku – instrukcja jej prawidłowego przyrządzania:
1. Dokładnie przebierz jej ziarna – pozbądź się tych, które są zaczernione.
2. Zagotuj osolony wrzątek. Prawidłowa proporcja między wodą i kaszą to 2:1.
3. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, w którym ziarna kaszy wchłoną całą wodę.
4. Ugotowaną kaszę odstaw w ciepłe miejsce na miejsce. Następnie zdejmij pokrywkę i odczekaj kolejne kilka minut. Dzięki temu uzyskasz jej sypką wersję, która sprawdzi się do przyrządzenia kaszy gryczanej z wędzonym boczkiem na sypko.
Potrawy z kaszy gryczanej
Z omawianego rodzaju kaszy przygotujesz wiele smacznych potraw. Sprawdzi się jej podanie z odpowiednim, gęstym sosem. Wypróbuj koniecznie przepisu na kaszę gryczaną z sosem grzybowym. Równie dobrą propozycją jest okraszenie sypkiej kaszy odpowiednimi dodatkami. Jest ona także dobrą bazą do przygotowania zapiekanki. Dobrym dodatkiem do niej będą pokrojone pieczarki i kiełbasa. Wymienione składniki dobrze połączą jajka. Bez względu na to, na jaką potrawę z kaszą się zdecydujesz, zadbaj o to, by ją odpowiednio doprawić. Sprawdzi się majeranek, tymianek, cząber czy świeżo zmielony czarny pieprz. Smak dobrze podkreśli również niewielka ilość świeżo startego parmezanu.
Komentarze (0)