Komosa ryżowa, czyli quinoa, zwana też „złotem Inków”, to pseudozboże z Ameryki Południowej. Jak ugotować komosę ryżową, aby przygotować smaczne danie?
Jak ugotować komosę ryżową? – praktyczne porady
Jak ugotować komosę ryżową: białą, czerwoną i czarną? Im jaśniejsza, tym łagodniejsza w smaku, o delikatniejszej konsystencji. Czas gotowania zależy więc od koloru ziaren.
Sposób na gotowanie komosy ryżowej:
- Wypłucz komosę na sitku, w zimnej wodzie, najlepiej kilkukrotnie.
- Odmierz wodę – powinno być jej dwukrotnie więcej niż ziaren.
- Zalej ziarna zimną wodą i doprowadź ją do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj powoli przez ok. 15 minut – białą, 20 minut – czerwoną, a 25 minut – czarną. Ta ostatnia pozostanie lekko twarda.
- Pozostaw komosę pod przykryciem na ok. 20 minut, aby wchłonęła resztę wody i nabrała sypkości – wtedy sprawdzi się np. do sałatki z komosą ryżową.
Jak ugotować komosę ryżową, by zyskała wyrazistszy, orzechowy smak? Po opłukaniu wysusz ją, a następnie upraż na patelni. Będzie pysznym dodatkiem do kotletów z groszku.
Komentarze (1)