Aby przygotować pyszną domową wędlinę, nie potrzebujesz wędzarni. Zobacz, jak ugotować szynkę i przekonaj się, jakie to łatwe!

Jak ugotować szynkę, żeby była soczysta?

- Wybierz kawałek mięsa z szynki wieprzowej. Powinien ważyć 1-1,5 kg. Pamiętaj, aby starannie go oczyścić.

- Przygotuj zalewę. 2 litry wody zagotuj z dodatkiem 100 g soli, 50 g cukru, 2 łyżeczek majeranku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 ząbków czosnku i niewielkiej ilości czarnego pieprzu. Pasować będą także goździki. Zalewę odłóż do schłodzenia.

- Do zimnej zalewy włóż mięso. Możesz je wcześniej natrzeć czosnkiem. Ważne jest, aby zalewa w całości je przykrywała. Gotuj przez 5 minut (od momentu wrzenia) i zdejmij z ognia. Pozostaw na min. 12 godzin – a najlepiej całą noc. Aby szynka nie straciła kształtu, kiedy wystygnie, przewiąż ją sznurkiem albo włóż w specjalną siatkę i odłóż z powrotem do zalewy.

- Ponownie gotuj szynkę w zalewie przez 5 minut. Następnie znów zdejmij ją z ognia i zaczekaj, aż wystygnie. Wyjmij mięso i przełóż je do lodówki.

Jeśli już wiesz, jak ugotować szynkę, przygotuj ją i dodaj np. do śniadaniowej kanapki z szynką i wiejskim ogórkiem, sałatki szwedzkiej czy szynki w galarecie.